Broedmachine kippen

Een broedmachine voor je kippen kopen, waar moet je allemaal op letten? Je leest het in dit blog.

Met een broedmachine kan je zonder behulp van een broedse hen, eieren uitbroeden. Deze machine zorgt voor de ideale temperatuur en luchtvochtigheid in de afgesloten ruimte. Zodoende kunnen eieren van de kippen in de broedmachine perfect worden uitgebroed.

Waarom een broedmachine gebruiken voor je kippen?

Waarom is het nou eigenlijk aan te raden om een broedmachine voor je kip te gebruiken? Voor het uitbroeden van eieren moet een kip wel 21 dagen op de eieren zitten. Veel kippen houden dit niet goed vol of worden niet broeds. Daarnaast kan een kip maximaal 16 eieren tegelijkertijd uit broeden. Met een broedmachine kan je er veel meer uitbroeden en ben je er zeker van dat de hen niet weg gaat lopen tijdens het proces. Bovendien is de kans op overdracht van ziekten en parasieten kleiner in een broedmachine voor je kippen.

broedmachine kippen

Verschillende soorten broedmachines om te kopen  

Er zijn enkele soorten broedmachines voor kippen die je kunt kopen. Hier volgt een overzicht van de bekendste:

Vlakbroeders

De eerste echte commerciële broedmachines gericht op kippen waren de vlakbroeders. De eieren werden op 1 level gelegd en de ruimte werd verwarmd met stilstaande lucht. Zo konden de eerste eieren op kunstmatige wijze worden uitgebreid. Nadeel was dat de temperatuur niet overal hetzelfde was. Dit type wordt bijna niet meer verkocht.  

Motorbroeders

In dit type broedmachine werd een ventilator toegevoegd waardoor warme lucht over de hele broedkast werd verdeeld. Zo kan er er op meerdere lagen worden gebroed waardoor de capaciteit groter gaat worden. De temperatuur in de machine is stabieler.

Slaglatten

Bij een slaglatten broedmachine voor je kippen zit de motor buiten. Hierdoor vindt er geen slijtage plaats.  

Contactbroeders

De contactbroeders zijn de meest geavanceerde broedmachines voor kippen. Deze zijn onder andere geschikt voor eieren die moeilijk uit te broeden zijn. Deze machine bootst een vogel na door een ‘verwarmde zak’ te houden op de eieren. Voor kippeneieren is deze machine niet nodig. De machines zijn prijzig maar hebben het beste percentage uitkomst van eieren.

kippen broedmachine

Het plaatsen van de broedmachine

Hoe kan je een broedmachine voor je kippen het beste plaatsen? Je zet deze waterpas in een ruimte die op een zo constant mogelijke temperatuur en luchtvochtigheid heeft. Let op dat er geen direct zonlicht kan schijnen op de machine. Let er ook op dat er geen tocht langs de machine gaat en dat de grond niet te veel trilt.

Kwaliteitsverschil van een broedmachine

Er zijn veel merken broedmachines voor kippen, wat ook een groot verschil in prijs en kwaliteit veroorzaakt. Een dure machine is niet per se beter. Vaak gaan duurdere machines wel samen met meer opties die het broeden makkelijker maken. Duurdere hebben vaak instellingen waardoor alles automatisch verloopt. Automatisch worden de eieren uitgebroed. Op bol.com vind je alle bekende merken.

Broedmachine van lage kwaliteit  

Een slechtere kwaliteit broedmachine voor kippen kan gekenmerkt worden door de volgende zaken:

  • Dun materiaal of plastic. Dit isoleert slecht
  • Thermostaat werkt niet. Veel schommelingen in temperatuur
  • Een ventilator die trilt
  • Waterreservoir in onjuist formaat. Luchtvochtigheid hierdoor niet in orde.

Jouw wensen voor de broedmachine in je kippenhok

Afhankelijk van jouw wensen van jouw kippenhok kan je gaan bepalen welke broedmachine geschikt is. Wil je bijvoorbeeld voor de lol een keer eieren gaan uitbroeden, kan je voor een simpele machine kiezen. Als je veel eieren wil uitbroeden kan je voor een groter model kiezen met meerdere opties. Zo zijn er diverse opties gekeken naar opties, grootte, kwaliteit, prijs, specificaties en het aantal eieren:

  • 7 eieren
  • 8 eieren
  • 12 eieren
  • 15 eieren
  • 24 eieren

Hierbij een overzicht van de bestverkochte broedmachines voor kippen op bol.com

 

 

Zelf een broedmachine maken

Naast het kopen van een broedmachine kan je er natuurlijk ook een zelf maken. Dit is de moeilijkste optie maar als je hiervan houdt is dit wel de leukste optie. Je kan deze naar eigen keuze inrichten (groot, klein, etc) en voorzien van alle belangrijke functies. Verhoudingsgewijs is dit ook de goedkoopste optie om eieren uit te broeden, maar wel de meest tijdsintensieve. Voor meer vragen over broedmachines kopen, maken of andere kippen gerelateerde vragen kan je een e-mail sturen naar info@zelfeenkippenhokmaken.nl