Kippenhok schoonmaken

Je kippenhok schoonmaken is een van de belangrijkste onderdelen bij het houden van kippen. Belangrijk is om dit met enige regelmaat te doen (liefst elke week). Dit voorkomt namelijk ongedierte en ziektes, wat het houden van kippen toch een stuk leuker maakt. Een kippenhok schoonmaken, hoe doe je dat eigenlijk? en hoe vaak?

kippenhok schoonmaken

Kippenhok schoonmaken – hoe? Hoe vaak?

Het eerst wat je doet als je het kippenhok gaat schoonmaken, is mest schrapen van de zitstokken en legnesten. Daarna ververs je de bodembedekking en het nestmateriaal. Een keer per halfjaar kan je het hele kippenhok ontsmetten / grondig reinigen. Zo voorkom je het snelst ziekten.

De kippenren schoonmaken

De kippenren schoonmaken doe je door deze af en toe om te spitten. Elk jaar moet je het zand vervangen voor een optimale conditie. Advies; controleer bij het schoonmaken van het kippenhok en de ren altijd jouw kippen op beestjes die ongewenst zijn. Als je een hok aan gaat schaffen, moet je al nadenken over het reinigen ervan. Hoe kan je dit zo makkelijk mogelijk maken? Kan je makkelijk bij de legnesten en zitstokken? Hier komen uitwerpselen op te liggen die je makkelijk wil kunnen weghalen. Tip: zorg voor een mestlade die je kunt uitschuiven. Dit zal het schoonmaken van het kippenhok bevorderen.

Schoonmaakmiddelen voor het kippenhok

Voor het schoonmaken van je kippenhok kan je gebruik maken van afbreekbaar schoonmaakmiddel, met bijvoorbeeld een eucalyptus geur. Ideaal om het hok weer heerlijk te laten ruiken. Je kan ook eigen schoonmaakmiddelen gebruiken. Handig om bij de hand te hebben is een dispenser en een poetsrol. Met een hand pak je van de rol de hoeveelheid die je nodig hebt om het hok schoon te maken.

kippenren schoonmaken

Ongewenste beestjes in het kippenhok

Kippen zijn soms niet de enige dieren die leven in het hok. In de zomermaanden komt er een hoop ongedierte op het hok af. Je kan jouw hok preventief beschermen tegen bloedluis, vlooien en mijten. Je doet dit door middel van diatomee├źnaarde en tabakstelen. Top middelen als je je kippenhok wil schoonmaken en beschermen tegen die vervelende beestjes (bloedluis, vlooien etc)

Kippenhok ontsmetten / grondig reinigen

Zoals eerder gezegd, het kippenhok schoonmaken doe je wekelijks. De ene keer iets grondiger dan de andere keer, dit is echt afhankelijk van de staat van het hok. Het hele hok ontsmetten raden we aan om 1 of 2 keer per jaar te doen. Als er net een uitbraak van ziektes is geweest, is het ook aan te raden om het hok grondig te reinigen.

Kippengids

Alles over het kippenhok schoonmaken en het houden van kippen lees je in de Kippengids. Ook leer je hier hoe je zelf je eigen kippenhok kan maken.

kippenhok schoonmaken