Kippenhok maken afmetingen

Kippenhok maken, wat zijn de juiste afmetingen van het hok, de deur, de hoogte? In dit blog lees je er alles over.

Als je kippen wil, heb je uiteraard wel voldoende plek nodig. De afmetingen verschillen per kippensoort en per hoeveel kippen je wil. De benodigde afmetingen als je een kippenhok wil maken zijn ongeveer 25 cm bij 25 cm. Even een klein rekenvoorbeeld als je een kippenhok wil maken en je bent de afmetingen aan het uitrekenen.

  • Als je 2 kippen wil, heb je ten minste 0.50 m2 ruimte nodig (lengte x breedte)
  • Als je 3 kippen wil, heb je ten minsten 0.75 m2 ruimte nodig
  • Als je 4 kippen wil, heb je minimaal een vierkante meter nodig.
  • Als je er 8 wil 2 enzovoorts.

Ons advies is als je een kippenhok gaat maken, om de afmetingen iets groter te houden. Er komt namelijk ook nog inrichting bij kijken (voerbakken, legnest, waterbakken) en er zijn houtsoorten die erg dik zijn, waardoor er nog meer ruimte verdwijnt.

Als je te weinig ruimte hebt raken de kippen gestrest. Dit zal leiden tot ruzies en veerpikken bij elkaar. Dit is natuurlijk niet wenselijk.

Kippenhok maken afmetingen – de hoogte

Voorgaande alinea’s hadden betrekking op de lengte en breedte afmetingen als je een kippenhok wil maken. De beste hoogte voor het hok is tussen de 80 en 90 cm. Behalve de afmetingen moet je ook rekening houden met de ventilatie en lucht. Dit is namelijk de schuilplek bij regen, slaapplek en de plek waar eieren worden gelegd.

Advies: maak een opening langs een wand, net onder het dak. Zo komt er voldoende verse lucht naar binnen, maar geen regen. Leg op de bodem van het hok wat houten krullen en stro neer. In het hok zorg je voor elke kip voor minimaal 1 slaapstok en wat legnesten. Plaats het legnest nooit onder de slaapstok. Bouw ook een deur in, ook hier zijn weer andere afmetingen voor.

Tip: plaats een mestrooster onder de slaapstokken. De beste afmetingen voor een zitstok is 30 cm. Voor grotere kippen zijn de beste afmetingen 40 tot 50 cm.

kippenhok maken afmetingen

Kippenren maken – de beste afmetingen

De kippenren bevindt zich buiten het hok. Hier zijn de afmetingen iets anders. Per kip moet je uitgaan van ongeveer 5 vierkante meter. Zo kunnen ze rustig scharrelen.Ook aan te raden is om een zandstrook neer te leggen. Hier wassen de kippen zich graag in. Maar voor jet het kippenhok gaat maken en gaat nadenken over de afmetingen, is de eerste stap bepalen welke soort kip je wil en hoeveel kippen je wil (2,3,4 of meer kippen).

De kippengids

In de kippengids vind je tientallen bouwtekeningen als je een kippenhok wil maken, inclusief afmetingen, materialen, tips etc. Zo hoef je zelf niet na te denken over de afmetingen, maar kan je het bouwplan volgen.

Kippenhok maken afmetingen