Kippenrassen

Wist je dat er wel 400 kippenrassen zijn. In dit megablog lees je er alles over.

Kippenrassen  – onder te verdelen in 2 klassen

De kippenrassen kan je onderverdelen in 2 grote klassen. Je hebt de grote kippen rassen en kleine kippenrassen / krielen. Deze worden ook wel dwerghoenders genoemd. Deze twee hoofdklassen kunnen weer onderverdeeld worden in verschillende categorieën. Hieronder krijg je een opsomming van deze categorieën met daarbij een voorbeeld kippenras.

Kippenrassen

Soorten kippenrassen – legrassen

Onder dit type kippenrassen, de legrassen vallen de volgende kippen:
-Barnevelder
– Leghorn
– Australorp
– Minorcakriel
– Leghornkriel
– Maranskriel
Wyandotte kriel.

Soorten kippenrassen – Vleesrassen

Onder dit type kippenrassen, de vleesrassen vallen de volgende kippen:
– Mechelse koekoek
– Faverolles
– Faverolleskriel
– Dorkings
– Houdan
– Houdankriel.

Kippenras

Soorten kippenrassen – rassen met meerdere functies

Naast netbenoemde kippenrassen zijn er ook rassen die meerdere functies hebben
– Marans
– Bielefelder
– Bielefelderkriel
amrock
– Plymouth Rock
– Amrockkriel.
New Hampshire Kip
Sussex Kip 

Soorten kippenrassen – Sierrassen:

Kippen die geen specifieke functie hebben, maar worden gehouden omdat ze er prachtig uitzien, worden sierrassen genoemd. Denk hierbij aan de volgende rassen:
– Antwerpse baardkriel
– Cochinkriel
– Yokohama
– Phoenix
– Javakriel
– Zijdehoen
– Zijdehoenkriel
– Nederlandse Sabelpootkriel.

Kippenrassen – Hybriden

De laatste soort kippenrassen zijn de Hybriden. Dit zijn rassen die gefokt zijn om in zo weinig mogelijk tijd zo veel mogelijk eieren te leggen. Voorbeelden van leg of vleeshybriden
– Nere Brown
– Isa White
– Isa Brown
– Lohmann
– Hisex White
– Hisex Brown.

Alle Kippen benodigdheden

raskip

Tientallen kippenrassen om uit te kiezen

Hierboven heb je kunnen zien dat er tientallen kippenrassen zijn om uit te kiezen. Let goed op voor je kippen gaat aanschaffen. Elk ras heeft zijn eigen kenmerken en eigenschappen. Het ras heeft invloed op het karakter en hoe je het dier moet verzorgen.  Dus ga eens bij jezelf na wat voor kip je wil aanschaffen. Wil je een stoere of 1 om te knuffelen? Welke kleuren vind je mooi? Wil je eieren of wil je enkel kippen voor de sier? Allemaal zaken om over na te denken. In Nederland zijn dit populaire kippenrassen:

  • Klassieke legkip
  • Mechels hoen
  • Ko-Shamo
  • Cochin
  • Brahma
  • Araucana
  • Zijdehoen
  • Braekel
  • Serama

Kippenras > de Klassieke legkip

De kippenrassen die je in ons land tegenkomt zijn voornamelijk de eierproducenten. Bij goede voeding leggen ze tot wel 300 eieren per jaar. Met deze kip is prima te leven (geen aggressie). Veelal wit, bruin of zwart.

Kippenras > het Mechels hoen

Het Mechels hoen is een vrij grote kip met een enkele kam en is daarnaast vrij breed gebouwd. De tenen zijn opvallend. De buitentenen zijn bevederd, in tegenstelling tot de andere tenen waar een paar stoppels op staan. Dit ras heeft de volgende kleurslagen: wit, zwart, goudhalzig (zwart), zilverhalzig (zwart),  columbia en koekoek. Als je een kip zoekt met een rustig karakter adviseren we deze. Ze zijn vrij makkelijk tam te maken en je hebt jaarlijks 150 eieren.

Kippenras > Ko-Shamo

Het volgende kippenras is de Ko-shamo. Dit is een machokip met een stoer karakter. Dit kippenras komt uit Japan en kenmerkt zich door strijdlustigheid en activiteit. De kip heeft een houding die rechtopstaat en statig is. Een uitstraling alsof de kip de hele wereld aan kan. De ogen lijken op die van een arend. Er zitten weinig veren op deze kip. Goed voor 100 eieren per jaar en in meer dan 10 verschillende kleuren.

raskippen

Kippenras > De Cochin

Ander populair kippenras is de Cochin. Deze heeft een groot en prachtig verenpak. De poten zijn bijna niet te zien door het aantal veren. De bevedering loopt helemaal door op deze kip. De Cochin is fors gebouwd. Leuke is dat de Cochin een exotisch tintje heeft door de Aziatische afkomst. De kleuren wisselen van blauw tot wit tot buff en zo zijn er nog enkele kleuren. Ook dit kippenras is vrij rustig van aard en is mensgericht. Je kan rekenen op ongeveer 180 eieren per jaar.

Kippenras > De Brahma kip

De Brahma is een geliefd kippenras in Nederland. Je haalt een grote kip in huis met een houding die statig is. Van nature is deze hoender redelijk tam en gericht op de verzorger. Een prachtige, volle verenpartij waar ook de poten mee zijn bedekt. De Brahma bestaat in meer dan tien kleurvarianten en legt ongeveer 140 eieren in het jaar.

Kippenras > De Araucana

Een actieve en alert kippenras. Deze vliegt er strijdlustig op los. De oorsprong van dit kippenras is in Zuid-Amerika. Het karakter is temperamentvol. Door de ren beweegt deze zich statig. De bevering is gemiddeld en de kleurslagen zijn er in zwart, wit, zilverpatrijs of tarwe. Opvallend is dat sommige met een staart worden geboren en andere zonder.  De Eieren hebben een unieke kleur, namelijk groenblauw. Hiervan worden er door dit kippenras gemiddeld zo een 190 gelegd per jaar.

Kippenras > Het Zijdehoen

Het zijdehoen is erg aanhankelijk. De huid is blauwzwart of blauwpaars. Daarnaast zijn er nog enkele opvallendheden aan deze kip. Er is namelijk een extra teen en vinger in vergelijking met andere kippenrassen. De bevering is erg zacht. Dit ras staat bekend om twee voordelen . Zo kan de Zijdehoen tegen lage temperaturen. Bovendien zijn de hennen erg snel broeds. Qua eieren per jaar is het aantal een stuk lager dan de netbesproken kippenrassen, gemiddeld zo’n 100 per jaar.

Kippenras > De Braekel

De Braekel is een legkip met een pittig karakter. Dit is een van de oudste rassen (afkomst Vlaams). De hennen kunnen soms een beetje brutaal zijn. Ze staan bekend als legkip en leggen gemiddeld zo’n 180 kippen per jaar. Het zijn kippen die veel ruimte nodig hebben en die erg rondvliegen. Het lijf heeft een gemiddelde bevering. De veren op de staart zijn erg lang. De staart is een pluimstaart bij De Braekel.

Kippenras > De Serama

De Serama is een relatief nieuw kippenras. De Serama wordt niet op de kleur gefokt maar op de tamheid. Het is een mensgerichte kip en past ideaal bij een gezin met kinderen. De hennen kunnen niet goed eieren leggen. Als er eieren komen zijn meestal klein. Een raskip die je puur hebt voor de gezelligheid.

Populairste kippenras in de wereld?

Het is moeilijk om te zeggen welk kippenras absoluut het populairst is, omdat populariteit kan variëren afhankelijk van regio, doel en persoonlijke voorkeuren van pluimveehouders. Er zijn echter enkele kippenrassen die wereldwijd als populair worden beschouwd vanwege hun veelzijdigheid, vriendelijke aard en goede productie van eieren of vlees. Enkele van deze rassen zijn:

  • Rhode Island Red: Deze kippen staan bekend om hun uitstekende eiproductie en vriendelijke aard.
  • Leghorn: Leghorns zijn bekend om hun hoge eiproductie en zijn vaak te zien in commerciële legbatterijen.
  • Plymouth Rock (Barred Rock): Een stevig ras dat goed is in zowel vleesproductie als eierleg.
  • Sussex: Sussex kippen zijn populair vanwege hun vriendelijke karakter en goede eiproductie.
  • Orpington: Orpingtons staan bekend om hun vriendelijke aard en zijn zowel goede vlees- als eierproducenten.
  • Wyandotte: Dit ras staat bekend om zijn veerkracht, vriendelijkheid en goede vleesproductie.

De populariteit van kippenrassen kan ook afhangen van de specifieke behoeften van pluimveehouders of eigenaren, zoals de beschikbare ruimte, het klimaat en het gewenste doel (eieren, vlees, sierlijkheid). Het is daarom belangrijk om het kippenras te kiezen dat het beste past bij jouw specifieke doelen en omstandigheden. 

Kippenrassen

Kies de juist raskippen

Na het lezen van dit blog weet je dat er honderden soorten kippenrassen bestaan. Als je gaat overwegen om kippen te houden is het dus belangrijk om de juiste soort te kiezen. Als je kiest voor de eieren dan is het prima om voor een legkip te kiezen. Dan ben je verzekerd van minimaal 180 eieren per jaar. Als je kippen wil omdat ze er speciaal uitzien, kies je voor sierkippen. Vergeet niet dat deze ook gewoon eieren leggen. Wel een stuk minder in verhouding tot de legkip.

Benodigdheden voor je kippen

Als je een geschikt kippenras hebt uitgekozen, is het tijd om je hok te regelen. Je kan het hok kopen of zelf maken op basis van het soort kip. De ene kip heeft meer ruimte nodig dan de ander. De ene kip is groter dan de andere. Op deze site vind je tal van artikelen over hoe je zelf een hok kan maken.

Mijn hok is af

Als je het hok in je tuin staat is het tijd om deze in te richten met voerbakken, drinkbakken, broedmachines en alle andere belangrijke accessoires. Hier een handige link met een overzicht van alle accessoires die benodigd zijn voor in je hok.

De kippen halen

Als het hok klaar is en gevuld met alle accessoires. Is het tijd om de kippen van jouw geselecteerde kippenras te gaan halen en deze te plaatsen in hun nieuwe huis. Veel plezier met je nieuwe huisdieren. Mocht je nog vragen hebben waarop je het antwoord niet kan vinden op deze site, kan je een e-mail sturen naar info@zelfeenkippenhokmaken.nl

Veelgestelde vragen over kippenrassen

  1. Hoeveel verschillende kippenrassen bestaan er? Er zijn wereldwijd honderden verschillende kippenrassen, elk met unieke kenmerken zoals kleur, grootte, legcapaciteit en temperament.
  2. Wat zijn de meest voorkomende doeleinden voor kippenrassen? Kippenrassen worden over het algemeen gefokt voor vlees, eieren, sierwaarde, of een combinatie van deze doeleinden. Sommige rassen zijn gespecialiseerd voor een specifieke functie.
  3. Wat zijn goede eierleggende kippenrassen? Enkele bekende eierleggende rassen zijn de Leghorn, Rhode Island Red, Australorp, en Sussex. Deze rassen staan bekend om hun goede legcapaciteit.
  4. Welke kippenrassen zijn geschikt voor vleesproductie? Voor vleesproductie worden vaak vleeskippenrassen gebruikt, zoals de Cornish Cross, Hubbard en de Ranger. Deze rassen groeien snel en hebben een goede vleeskwaliteit.
  5. Zijn er speciale kippenrassen voor het houden als huisdier? Ja, er zijn kippenrassen die bekend staan om hun vriendelijke en rustige temperament, waardoor ze geschikt zijn als huisdieren. Voorbeelden zijn de Silkies, Orpingtons, en de Ameraucana.
  6. Welke kippenrassen zijn geschikt voor beginners? Voor beginners zijn kippenrassen met een gemakkelijk te onderhouden karakter en goede legcapaciteit ideaal. Enkele geschikte rassen zijn de Sussex, Plymouth Rock en Wyandotte.
  7. Zijn er kippenrassen die kleurrijke eieren leggen? Ja, sommige rassen leggen eieren in verschillende kleuren. De Ameraucana staat bekend om blauwe eieren, terwijl de Marans chocoladebruine eieren produceert. De Araucana staat bekend om groenblauwe eieren.
  8. Wat zijn bantam kippenrassen? Bantam kippen zijn kleiner dan standaardrassen. Er zijn bantamversies van veel populaire rassen, zoals de Bantam Wyandotte, Bantam Cochin, en Bantam Silkies.
  9. Hoe kies ik het juiste kippenras voor mijn behoeften? Overweeg je doelen (eieren, vlees, sierwaarde), beschikbare ruimte, klimaat en persoonlijke voorkeuren bij het kiezen van een kippenras. Informeer jezelf over de specifieke eigenschappen van verschillende rassen.
  10. Waar kan ik meer informatie vinden over specifieke kippenrassen? Je kunt meer informatie vinden in kippenboeken, op gespecialiseerde websites over pluimvee, bij rasverenigingen en door contact op te nemen met ervaren pluimveehouders. Er zijn ook talloze online fora waar kippenliefhebbers hun ervaringen delen en vragen beantwoorden.