Kippen kopen

Kippen kopen, waar moet je allemaal op letten? 

Er zijn tientallen soorten kippenrassen waar je uit kunt kiezen. Het zijn er zoveel dat de keuze om een geschikte kip te kiezen om te kopen. Elk ras heeft unieke eigenschappen en diverse eisen, zo ook voor het kippenhok. Beginnersfout die wordt gemaakt is dat mensen eerst het hok gaan maken of kopen en vervolgens de kippen. Eerste stap is bepalen welke kippen je wil, vervolgens is het tijd om het hok gaan regelen en daarna de kippen te gaan halen. 

Kippen kopen – Stel de juiste vragen

Voor je de kippen gaat kopen is het zaak jezelf het volgende af te vragen:

 • Gaan de kinderen mij helpen bij het verzorgen?
 • Moet ik de kippen zelf verzorgen?
 • Heb ik genoeg ruimte voor deze soort pluimvee? 
 • Heb ik genoeg kennis?
 • Kan ik een goede omheining aanleggen?
 • Hebben de buren overlast van mijn nieuwe hobby? 

Schrijf dit allemaal eens uit voor je overweegt om kippen te kopen. Een goede voorbereiding is het halve werk.

Wat wil ik met de kippen die ik wil kopen? 

Wat is het doel na het kopen van de kippen? Wil je bijvoorbeeld een ras dat veel eieren legt of wil je een ras voor het vlees. Of wil ik een combinatie van vlees en eieren? Durf je zelf een kip te slachten en te plukken. Allemaal zaken om over na te denken voor je de kippen gaat aanschaffen. 

Kippen benodigdheden

kippen kopen

Waar kippen kopen? 

Er zijn verschillende plekken waar je terecht kan als je kippen wil kopen. Zo kan je bijvoorbeeld naar de landbouwwinkel als Welkoop. Welkoop is de grootste webshop voor dierenproducten in Nederland. Daarnaast heeft Welkoop 150 fysieke winkels.

Andere bekende club is de Boerenbond. Daar vind je dan vaak prikborden waar dieren worden aangeboden. Ander optie zijn de advertentiebladen of de buurtkranten vol advertenties. Op Marktplaats kan je ook kippen vinden. Let wel op de kwaliteit via Marktplaats. 

 Tentoonstellingen in de buurt kunnen ook plekken zijn om kippen te kopen. Veelal in de winter of in het najaar kan je hier terecht. Maar het beste is om een kip te kopen bij een niet commerciële fokker of liefhebber. 

Kippen kopen in elke provincie:

Kippen zijn tegenwoordig te koop in elke provincie:

 • Limburg
 • Zeeland
 • Brabant
 • Friesland
 • Groningen
 • Noord-Holland
 • Zuid-Holland
 • Gelderland
 • Drenthe
 • Barneveld > geen provincie maar wel een van de populairste plaatsen voor het kopen van kippen. 

Kippen kopen – De Prijs

De prijs die je betaald als je kippen wil kopen is verschillend. Hier kunnen we geen uitspraak over doen. Dit heeft alles te maken met de plek waar je de kip koopt, het ras, de periode en nog tientallen factoren. 

Volwassen kippen of kuikens kopen?

Wil je kuikens kopen of een volwassen kip. Uitgegroeide jonge dieren leveren de minste problemen op. Deze kunnen gelijk het kippenhok in. Bij kuikens kunnen er wel problemen ontstaan. Deze problemen ontstaan vooral als je deze aanschaft in de herfst of winter. Je zal dan eerst diverse producten van tevoren moeten aanschaffen om de dieren warm te houden. 

Koop nooit 1 kuiken. Het dier ziet dan de mens als soortgenoot, waardoor deze later niet meer tussen de kippen past. De kuiken zal zelfs bang zijn voor kippen. 

Waar opletten bij het kopen van kippen? 

Neem bij het kopen van de kippen een paar kartonnen dozen mee. Zo sla je geen figuur als je bij de verkoper aankomt zonder transportmogelijkheden. Zorg dat er genoeg gaten in de kartonnen dozen zitten, zodat ze goed kunnen ademen. Houd er ook rekening mee dat de bodem stevig genoeg is. 

Kijk goed rond bij de verkoper. Ziet alles er schoon uit? Zijn de dieren verzorgd? Kippen van een half jaar oud hebben de beste leeftijd. Als de fokker spreekt over oud zijn de kippen vaak ouder dan een jaar. Vraag altijd hoe oud de kippen zijn die je wil kopen of kijk op de ring. 

Laat de verkoper de kippen even oppakken / neem ze zelf in de hand. Let op de ogen (helderheid). Ook geen uitvloeiing in de neus, achterwerk of ogen. Blaas de veren even weg en kijk of ze geen vlooien of luizen bevatten. Leg een hand onder de borst (voor de poten). Voel of je het borstbeen kan voelen. Als hier geen vlees zit en als je een scherp been voelt zitten, kan dit betekenen dat de kip in slechte conditie is. 

Andere zaken op om te letten voor het kopen van de kip:

 • Piepende ademhaling
 • Moeilijke ademhaling
 • Gerochel 
 • Vermoeden van ziek zijn

Twijfel je, koop de kippen dan nooit. 

Kippengaas kopen

Kippengaas raden wij ook aan om te kopen als je de kippen gaat aanschaffen. Hiermee kan je het leefgebied van jouw nieuwe vrienden markeren. Kippengaas houdt wilde dieren buiten en jouw dieren binnen, ideaal dus. 

waar kippen kopen

Haan kopen?

Als je ook een haan gaat kopen, laat de verkoper deze dan ook oppakken. Let op agressiviteit. Bij een kippenhouder die weinig ervaring heeft, zal de haan wat terreur gaan maken als je het hok betreed. Koop de kippen bijvoorbeeld op zaterdagochtend en blijf het hele weekend thuis om het gewenningsproces in de gaten te houden. 

Voor je de kippen gaat kopen

Voor je de kippen gaat kopen is het zaak te zorgen dat het hok gereed is met daarbij voldoende voer en water. 

Let goed op, of de kippen goed  eten en drinken. Zorg in het begin voor voldoende rust. Aan het begin moeten ze nog een eigen plekje vinden, na verloop van tijd hebben alle kippen een eigen plek en zal het gekibbel minder worden. 

Meer informatie over kippen?

In dit blog over kippen kopen hebben we je een hoop tips en adviezen gegeven. Meer van dit soort nuttige informatie kan je vinden in De Kippengids’. De gids voor iedereen die kippen wil gaan houden en verzorgen. Daarnaast vind je tal van handige artikelen op deze website over bijvoorbeeld alle benodigdheden en het zelf maken van een kippenhok

Zelf een kippenhok maken

Kippengids nu downloaden