Kippen ontwormen

In dit blog alles over het ontwormen van kippen. We vertellen je hoe je deze kunt ontdekken, voorkomen en behandelen. Ook kom je erachter welke soorten wormen er voorkomen bij kippen. 

Hoe worden kippen besmet met wormen? 

Kippen kunnen last krijgen van diverse typen wormen in de darmen. Al deze wormen leggen eitjes die met de ontlasting worden uitgescheiden. Een besmetting komt binnen via besmette ontlasting van een wilde vogel of nieuwe aangeschafte kip. 

Een voorbeeld van mogelijke besmetting

Een vogel ontlast in de buurt van jouw kippenhok. Insecten eten deze besmette ontlasting op. Jouw kippen eten deze insecten op. De wormeitjes kunnen nu je kip gaan besmetten. 

Wanneer is het wormen seizoen voor kippen?

Eigenlijk komen wormen het hele jaar voor bij kippen en vogels. In de zomermaanden is de kans op wormen het grootst. Eitjes en larven groeien sneller bij warm weer. 

Wanneer ontwormen- Symptomen van wormen bij kippen 

De symptomen van wormen bij je kippen zijn makkelijk te herkennen. 

 • Je kippen worden dunner / vallen af
 • Ze scheiden diarree uit die bloederig is
 • De kammen zijn bleek / droog
 • De kippen gaan bol zitten
 • De kippen worden minder energiek / actief
 • Ze leggen geen eieren meer 

Andere manier om erachter te komen of je kippen wormen hebben is door een mestonderzoek uit te laten voeren door een dierenarts. Zo weet je direct of het nodig is om je kippen te ontwormen. 

kippen ontwormen

Typen wormen bij kippen

Er zijn verschillende soorten wormen die voorkomen bij kippen:

 • Haarworm. Deze leeft voornamelijk in de dunne darm en slokdarm. Veroorzaakt ontstekingen. 
 • Spoelworm. Deze worm komt het meeste voor. Kan wel 10 centimeter lang worden. Leeft voornamelijk in de blinde en dunne darm. Zorgt ervoor dat het kippenvoer moeilijker verteerd wordt. 
 • Gaapworm. Zorgt ervoor dat de kip het benauwd krijgt. De kippen gaan meer gapen. Leeft voornamelijk in de luchtpijp. Voedt zich voornamelijk met bloed en (lymfe)vocht. 
 • Lintworm. De minst schadelijke wormen voor jouw kippen. 

Behandeling – Ontwormen bij kippen

Er zijn verschillende producten die kunnen helpen bij de behandeling en het ontwormen bij kippen. Lees goed de verpakking vooraf. Er zijn producten waarbij je bij gebruik geen eieren meer kunt eten. Bij chemische bestrijdingsmiddelen willen we het advies meegeven om deze niet te vaak te gebruiken. De wormen in de kippen kunnen hier resistent voor worden. 

Wormen bij kippen voorkomen

Er zijn ook producten om wormen bij kippen te voorkomen. Zo zijn er middelen die je door het drinkwater kunt gooien. Voordeel van natuurlijke middelen is dat wormen hier niet resistent voor kunnen worden. Daarnaast kan je bij dit soort middelen altijd de eieren blijven eten. Daarnaast is het natuurlijk een makkelijke manier, je hoeft enkel het middel door het drinkwater te gooien om uiteindelijk het ontwormen van de kippen te voorkomen. 

Kans op een wormeninfectie reduceren 

Er zijn diverse maatregelen die getroffen kunnen worden om de kans op een wormeninfectie bij kippen te verkleinen:

 1. Houd het kippenhok droog en gebruik droog strooisel
 2. Ververs het strooisel in het hok met enige regelmaat
 3. Gebruik een voederbak in plaats van de voeding op de grond te strooien. 
 4. Beperkt het aantal insecten die rondom het hok leven 

Preventief kippen ontwormen

Naast bovenstaande tips om de kans op een infectie te reduceren, zijn er een aantal zaken die je kunt doen om preventief je kippen te ontwormen. Zo kan je als je nieuwe kippen in je hok zet die het beste behandelen met een ontwormingsmiddel

Hoe vaak kippen ontwormen? 

Hoe vaak kippen ontwormen? Het is aan te raden om 3 a 4 keer per jaar je kippen te ontwormen.