Kuikens kopen

Kuikens kopen, waar moet je allemaal op letten? Daar ga ik in dit stuk dieper op in. Het is namelijk iets wat met de nodige aandacht gedaan moet worden. Kijk voorbij het schattige aspect, de gezondheid van de kuikens die je gaat kopen gaat boven alles. Waar je allemaal op moet letten bij de fokker of de winkel lees je in het vervolg van dit artikel. 

Zieke kuikens kopen

Het laatste wat je wil is zieke kuikens kopen. Ze moeten bij aanschaf kerngezond zijn en nog nooit ziek zijn geweest. Als kuiken al een ziekte hebben gehad, hebben ze daar vaak op latere leeftijd nog last van. 

Nieuwsgierige kuikens kopen

Als je kuikens gaat kopen is het belangrijk dat deze lekker actief zijn en nieuwsgierig naar de wereld. Het kan zijn dat ze net een dutje aan het doen zijn, maar mocht je een paar keer tikken op het hok, moeten ze echt wakker worden. Als dit niet gebeurd is er een kans dat de kuikens die je wil kopen ziek zijn. 

Zieke kuikens herkennen

Zieke kuikens kan je voor het kopen herkennen door:

 • Zitten in elkaar gedoken
 • Opgezette veren 
 • Ziet er zielig uit 

Kuikens kopen bij fokker

Er zijn verschillende typen fokkers waar je kuikens kunt kopen. De broodfokker en de hobbyfokker. Je kan al raden wat het verschil is. Een hobbyfokker doet het voor zijn plezier en voor de liefde voor de kippen. Een broodfokker fokt om geld te verdienen. Natuurlijk moet de hobbyfokker er ook wat aan verdienen anders kan hij of zij niet doorgaan met kippen houden. Maar er zitten verschillen tussen de massa kippenbroodfokker en de kleinere hobbyfokker waar je kuikens kunt kopen.

Checks voor kuikens kopen

Er zijn diverse checks die je kunt doen voor je kuikens gaat kopen

 • Controleer het hok op schoonheid
 • Check hoe de andere kuikens / kippen erbij lopen
 • Vraag of er kippen apart zitten 
 • Vraag of de kuikens al ziektes hebben gehad
 • Vraag of de kuikens zijn ingeënt
 • Stel veel vragen! Dit is je kans  

Kuikens kopen in de winkel 

Kuikens kopen kan ook in de winkel. Hier zal de verkoper minder van de kuikens afweten in verhouding tot de fokker. Toch kan je met wat kritische vragen veel over de kuikens te weten komen. Uiteindelijk moet jij een goed gevoel hebben bij het kopen van de kuikens. 

kuikens kopen

Hen of haan kuiken kopen?

Of je een hen of haan hebt gekocht, weet je pas na 8 weken. Dan kan je zien wat het is. Houd hier wel rekening mee bij het kopen van de kuikens. Niet iedereen zit op hanen te wachten. Als je kuikens koopt die net een dag oud zijn, zijn de behoefte anders dan bij oudere kuikens. O.a Speciaal voer en een warmteplaat. Lees er meer over in het blog over broedende kippen

Kuikens en warmte?

Hebben kuikens een warmtebron nodig? Ja zeker. Als kuikens uit het ei zijn gekomen zitten ze de eerste week veelal onder de moederkip. Als ze ouder worden zal dit steeds meer afnemen. De kuikens gaan groeien en na zes tot 8 weken kruipen ze niet meer onder de moeder kip. Houd hier rekening mee bij het kopen van de kuikens. 

Voordelen kuikens kopen

Kuikens hebben meer warmte nodig en zijn zwakker dan jonge kippen. Wat is dan het voordeel van kuikens kopen? Net als bij andere diersoorten kunnen kippen aan je wennen. Hoe jonger ze zijn, hoe makkelijker ze aan je gewend raken. Als je de kippen uiteindelijk handtam wil hebben is het aan te raden om jonge kuikens te kopen. 

Benodigdheden eendags kuiken kopen

Als je eendags kuikens gaat kopen is het van belang te checken op enkele zaken:

 • Lopen ze rechtop?
 • Zijn ze actief?
 • Hebben ze geen poepkontjes?

Als dit het geval is, mag je ze meenemen. Zorg dat ze warm worden vervoerd. Dit kan je doen door een fles met warm water in het vervoershok te plaatsen. Als je thuis aankomt met de kuikens moet je thuis enkele zaken klaar hebben staan:

Mocht je niet genoeg plek hebben in je tuin kan je kuikens kopen die uitgroeien tot krielkippen. Deze hebben een stuk minder ruimte nodig. Ze wegen namelijk 3 tot 5 keer lichter. Daarnaast eten ze ongeveer 70% dan grote kippen. 

Let er daarnaast op bij het kopen van de kuikens dat je hennetjes koopt. Zo hoef je de hanen uiteindelijk niet weg te doen als ze groot zijn. Meestal zijn deze bij de fokker al gesorteerd. Mocht er dan toch 1 haan tussen zitten mag je die veelal omruilen. 

Kuikens verzorgen 

Na het kopen van de kuikens moet er er de zorg voor dragen. Maak de plaats waar je ze gaat houden goed schoon. Ontsmet deze en reinig deze grondig. Doe dit nooit met bleek dit is slecht voor de kuikens. Geef de kuikens elke dag aandacht. Elke dag vers water en vers voer. Check of de kuikens genoeg ruimte krijgen. Gebruik een droge ondergrond als bijvoorbeeld zaagsel. 

Meer informatie over kuikens kopen?

Voor meer informatie over het kopen van kuikens kan je altijd mailen naar info@zelfeenkippenhokmaken.nl. Daarnaast raden we aan om contact op te nemen met uw lokale fokker.