Legbak kippen

De legbak is een van de belangrijkste onderdelen van het kippenhok. In dit blog vertel ik jou aan welke vereisten een kippen legbak moet voldoen. 

Vereisten kippen legbak 

Een kippen legbak moet voldoen aan enkele voorwaarden:

  • De kip moet zich er veilig in voelen. De zijdes moeten gesloten zijn.
  • Voor een gemiddelde kip zijn de afmetingen 30x30x30 cm. 
  • Aan te raden is een bovenkant te bouwen die schuin afloopt. Zo blijft het een stuk schoner. 
  • Staat een stuk van de grond, tien tot veertig centimeter. 
  • Bevat gaan kieren 
  • Als er meer legbakken voor kippen in het hok zijn, is het aan te raden deze allemaal op dezelfde hoogte te maken. 
  • 1 legnest per drie hennen. Als je grotere kippenrassen hebt is het aan te raden de legnesten groter te maken (40 bij 40 bijvoorbeeld). Voor krielkippen mogen de nesten wel kleiner zijn. Uiteindelijk is het belangrijk dat de hennen probleemloos een ei kunnen leggen in de legbak voor kippen. 

Dus kortom, een legbak voor kippen ligt een stukje van de grond, heeft een beschutte ruimte waar de eieren kunnen liggen en is toegankelijk via een klep. Doordat de kap schuin is kunnen de kippen er niet op zitten. In zo’n dergelijke legbak voelen de kippen zich veilig en beschut. 

Belang van een legbak voor kippen

Waarom is een legbak voor kippen nou zo belangrijk? Eieren leggen duurt ongeveer 1.5 tot 2 uur. Een hen wil veilig een ei leggen en zoekt hiervoor een rustige plek uit. Als alle kippen los kopen en er geen veilige plek is zal je op den duur overal eieren vinden. Eieren kunnen er al dagen liggen of je vind ze pas na een tijdje, verrot. Als oplossing hiervoor is de legbak voor kippen. Een apart onderdeel van het kippenhok, specifiek om rustig de eieren te kunnen leggen.

Legbak kippen en bloedluis

Bloedluis kan voor problemen bij kippen zorgen. Ze komen veelal voor bij pluimvee omdat het hok ook wilde vogels aantrekt. Bloedluis kan leiden tot bloedarmoede bij je kippen. Overdag zitten ze verstopt in de naden en kieren van je hok. Zorg ervoor dat de naden zoveel mogelijk afgesloten zijn in het kippenhok en de legbak van jouw kippen. 

kippen legbak

Eieren die kapot worden gepikt 

Het is een feit dat niet alle kippen even voorzichtig doen met hun eieren. Er zijn zelfs kippen die de eieren lekprikken en de inhoud opeten omdat ze dit een keer hebben geproefd en lekker vinden. 

Zo zijn er weer andere kippen die onhandig zijn en de eieren per ongeluk kapot trappen. Om dit op te lossen kan je een legbak voor kippen kopen met een apart vakje. Hier rollen de eieren dan naar toe als ze gelegd zijn. Dit heeft als voordeel dat de kippen er niet bij kunnen en de eieren zodoende niet beschadigd raken. Let erop dat de plank niet te schuin afloopt. Het ei kan dan kapot rollen.

Nestmateriaal legbak kippen

Welk nestmateriaal heb ik nodig in de legbak voor mijn kippen? Kippen zijn gelukkig niet zo kieskeurig. Hooi, stro, zaagsel, het maak ze niet zo veel uit. Uiteindelijk draait het erom dat ze een ‘veilig’ gevoel hebben. Dit kan op diverse manieren worden bewerkstelligd. Een goede aanvulling op het basis nestmateriaal in de legbak voor kippen zijn tabakstelen. Dit heeft als bijkomend voordeel dat het bloedluizen weg houd door de geur. 

Een schone legbak voor kippen

De kippen vertoeven elke dag in de legbak. Een legbak die vies is kan ziekten overbrengen op de andere kippen + de eieren vies maken. Verschoon het nestmateriaal daarom met regelmaat. 

Legbak kippen kopen of zelf maken?

Hierbij een link naar de bestverkochte legbakken voor kippen op bol.com. Je kan er ook natuurlijk 1 zelf maken als je handig bent. Bouwtekeningen om deze zelf te gaan maken kan je vinden in de kippengids