Bouwtekening kippenhok

Je bent op zoek naar een bouwtekening van een kippenhok met ren? Op deze pagina lees jij hoe je aan de slag kunt met jouw bouwtekening en krijg je enkele gratis tips om jouw kippenhok te creëren.

Stap 1: Wat is het doel van je hok?

Voor je op zoek gaat naar een bouwtekening voor jouw kippenhok, moet je jezelf afvragen wat het doel is van je hok. Wil je kippen voor de eieren? Of voor het vlees? Voor de lol? Veel klussers gaan eerst aan de slag met het hok en bedenken dan later waarvoor het eigenlijk wordt gemaakt. Stel jezelf dus de volgende drie vragen:

  • Waarom wil ik kippen, wat is het doel?
  • Hoe groot wil ik het hebben
  • Hoeveel kippen wil ik?

Pas na het beantwoorden van deze vragen kan je op zoek naar een geschikte bouwtekening voor je kippenhok.

Bouwtekening kippenhok

STAP 2: een Bouwtekening downloaden van je kippenhok met ren

Als de bouwtekening van het kippenhok goed is, scheelt dit uren werk. Zorg daarom voor een geschikte bouwtekening van het hok dat je wil hebben. Of het hok nu groot of klein, simpel of uitgebreid is, de bouwtekening is funest. Mocht je er veel verstand van hebben, kan je natuurlijk zelf een ontwerp maken. Als je een beginnende of huis-en-tuin klusser bent. Raad ik aan om een bouwtekening voor een kippenhok aan te schaffen. Zo weet je zeker dat de tekening professioneel is. In de Kippengids vind je diverse bouwtekeningen van hokken en rennen in PDF formaat. PDF is erg handig, zodat je dit overal op je telefoon kunt openen. Je hoeft niet met een papieren boek te werken die ook vies en nat kan worden door de omstandigheden buiten. Daarnaast staan er tientallen tips en zaken waar je allemaal rekening mee kunt houden. Neem eens een kijkje op de website.

Kippen hebben voldoende ruimte nodig. Houd ongeveer 1m2 per kip aan als minimum. Wij raden aan om het hok toch een stuk groter te maken. Je hebt natuurlijk ook nog de inrichting van het hok. En hoe meer ruimte een kip heeft, hoe langer het zal leven. Ga dus altijd voor een groot hok.

Bouwtekeningen kippenhok

Bouwtekening (PDF) voor de inrichting van het kippenhok

De inrichting van het hok is erg belangrijk, goede watervoorziening en voedselvoorziening zijn funest voor de kippen. Ook hier zijn diverse bouwtekeningen voor in de Kippengids. Zo leer je hoe je zelf eenvoudig een voederbak kan maken. Kippen slapen op een stok, daarom is het belangrijk om zelf je zitstokken te maken. In de Kippengids zijn hiervoor ook bouwtekeningen opgenomen.

STAP 3: het verzamelen van materialen en gereedschap

Nu je een bouwtekening hebt uitgekozen voor jouw kippenhok, kun je gaan beginnen met het verzamelen van de materialen. Op de uitgekozen bouwtekening vind je een lijst met materialen en een zaaglijst. Als je alle materialen en het houd hebt verzameld, kan je het bij elkaar leggen en een start maken met de afwerking van de zaaglijst. Qua gereedschap raden we een elektrische zaag en een accu-boormachine aan + diverse meetinstrumenten met aanvullend een rolmaat, duimstok en waterpas.

STAP 4: Voorbereiding van de plaats en het materiaal

Je hebt nu een bouwtekening van het kippenhok en hebt het materiaal. Nu ga je het hok in elkaar zetten. Kijk goed naar de afmeting op de bouwtekening en pak een goede plek op je land of in de tuin. Zorg voor voldoende toegang rondom de plek waar je het hok gaat maken. Zo kan je het hok goed schoonmaken en aanpassingen doen waar nodig. Zaag nu alle planken voor en leg alles in de correcte volgorde in de tuin.

STAP 5: De stappen uit de bouwtekening volgen

Alle voorbereidingen zijn klaar. je kan nu zelf aan de hand van de bouwtekening het hok in elkaar zetten. Let op: hierbij wil ik nog even benadrukken dat je niet zomaar op de gok een hok moet gaan maken. Een bouwtekening moet professioneel zijn. Dit zal uiteindelijk leiden tot een kwalitatief beter hok waar de kippen prettig in kunnen leven. We hebben al enkele keren op deze pagina aangegeven dat je de beste bouwtekening voor een kippenhok met ren kunt vinden in de Kippengids. Zowel voor simpele als uitgebreide, kleine als grote hokken. Deze gids krijg je in een handig PDF formaat, zodat je dit altijd overal kunt openen. Nog meer gratis tips vind je op de andere artikelen op deze website.

bouwtekeningen kippenhok