kippenhok inrichten

Een kippenhok op de juiste manier inrichten, is erg belangrijk. De kippen moeten zich wel op hun gemak voelen. Om zo veel mogelijk verse eitjes te krijgen, is het belangrijk om rekening te houden met bepaalde vereisten. In dit blog lees je alles over hoe je jouw kippenhok optimaal kunt inrichten.

Kippenhok inrichten – De drinkbak

Een van de belangrijkste zaken als je je kippenhok gaat inrichten, is de drinkbak. Vers drinkwater is funest voor de dieren. Ververs dit water dagelijks, houdt de drinkbak zo schoon als mogelijk is. Dit is om ziekten te voorkomen. Er zijn tientallen drinkbakken of systemen beschikbaar op dit gebied. Nog 1 laatste tip, zet deze drinkbank in de ren. Zo blijft het nachthok droog. ‘S nachts drinken de kippen niet.

 

Kippenhok inrichten – De voerbak

Volgende belangrijke stap als je een kippenhok gaat inrichten is de voerbak. Zonder voer kan de kip niet overleven. Ook hier zijn tientallen varianten beschikbaar van. Tip: kies voor een voerbak waar zo min mogelijk gemorst wordt. Zo houd je al het ongedierte weg. Tip 2, zet de voerbak niet onder het legnest of onder de zitstok. Zo komen er uitwerpselen terecht tussen het voer. Dit is niet goed voor de gezondheid van de kippen.

 

Kippenhok inrichten – de bodembedekking

Op de bodem van het nachthok kan je bodemmateriaal leggen wat goed absorbeert. Twee goede voorbeelden van bodembedekking zijn hennepvezel of Zaagsel. Tip is om hier tabakstelen en nestkruiden in te vermengen. In de ren kan je gras, aarde of zand leggen, zolang deze maar droog is. De basis van het kippenhok is nu ingericht (drink- , voerbak en de bodembedekking).

kippenhok inrichten

Kippenhok inrichten – nestmateriaal

Als nestmateriaal om je kippenhok in te richten, voldoet een laag materiaal (tabakstelen, nestkruiden) dat absorbeert in combinatie met stro. Kippen zijn niet zo moeilijk, zolang het nest maar beschut is, worden er dagelijks heerlijke eitjes gelegd.

Kippenhok inrichten

Kippenhok inrichten – zandbad

Extra zaken om je kippenhok in te richten, is bijvoorbeeld een zandbad aanleggen. In dit bad kan de kip zich wassen. Dit voorkomt dat ongedierte op de kip komt. Het zand gaat tussen de veren zitten. Hierdoor wordt de ademhalingsweg van bijvoorbeeld een luis, vlooi of teek afgesloten. Kortom, dit overleven ze niet. Leg daarom een zandbad aan en kies voor fijn zand.

Kippenhok inrichten – grit

Als je in de ren geen kiezeltjes hebt, kan je het beste kippengrit geven. Kippen hebben namelijk geen tanden. Ze verteren alles granen en insecten in hun spiermaag. Hiervoor worden kiezels gebruikt om zo het kippenvoer te vermalen. In de ren hebben ze daarom kippengrit nodig. Belangrijk dus om mee te nemen als je de kippenren gaat inrichten.

Kippenhok inrichten – de broedmachine

Als je eieren wil gaan uitbroeden, kan een broedmachine niet ontbreken in de inrichting van je kippenhok. Met dit apparaat worden eieren uitgebreid. Deze machine zorgt voor een constante temperatuur. Ook worden de eieren per dag enkele keren omgedraaid. De temperatuur bedraagt 38.3 graden Celsius bij het uitbroeden.

kippenhok inrichten

Kippenhok inrichten – de warmtelamp

Een warmtelamp is de beste oplossing als je kuiken wil warm houden in de eerste 6-7 weken. In deze fase hebben ze warmte nodig om te overleven zonder moeder kip. Deze warmte gebruiken ze om zich tot volwassen kippen te ontwikkelen.