Kippen houden zonder haan

Kippen houden zonder haan, kan dat? Dat is een vraag die mensen vaak stellen aan ons. In dit blog kom je erachter of het beter is om een haan aanwezig te hebben bij een groep kippen, of dat je ook kippen kan houden zonder haan.

Kippen houden zonder haan

Kippen houden zonder haan, kan dat?

Het antwoord hierop kunnen we je gelijk geven. Kippen houden zonder haan kan, Ja dus, Maar je kan er ook voor kiezen om er een haan bij te doen. Wel belangrijk om.dan consequent de eieren te rapen. Als je kippen gaat houden en besluit een haan erbij te nemen, heeft dat diverse voordelen. Over al deze voordelen lees je meer in de volgende paragraaf.

Kippen houden zonder haan – Onnatuurlijk

Als je kippen wil gaan houden zonder haan, zijn er ook enkele nadelen. Zo geeft een haan bij kippen een natuurlijker beeld. In de natuur leven ze natuurlijk ook samen. Deze zal de kippen waarschuwen als er gevaar dreigt. Ook roept hij de hennen bij zich als hij eten heeft gevonden. Ander voordeel is dat de hennen zich een stuk rustiger gedragen als er een haan bij is. Ze voelen zich echt veiliger met het mannetje erbij. Voor consumptie van eieren is er geen verschil tussen een onbevrucht en een bevrucht ei. Deze smaakt precies hetzelfde. Let op, zorg dat de eieren niet bebroed worden. 1 a 2 dagen broeden, heeft geen effect op de consumptie. Als ze langer gaan broeden heeft dit wel effect.

Kippen houden zonder haan

De haan zal bij ruzies er tussen springen

Laatste voordeel van een haan is dat deze bij ruzies er tussen zal springen. Dit houdt je kippenhok een stuk rustiger. Kortom kippen houden zonder haan kan, maar wij raden toch aan om er aan haan bij te hebben, zoals dit ook in de natuur voorkomt. Meer over dit onderwerp kan je lezen in De Kippengids

Zelf een kippenhok maken

Kippengids nu downloaden