Kippen luizen

Het lijkt misschien vreemd om te horen dat zelfs kippen last kunnen hebben van luizen. Ze eten tenslotte insecten, maar deze uitwendige parasieten zijn niet het typische traktatie-achtige insect. Ze verspreiden zich snel en kunnen ernstige problemen veroorzaken bij jouw kippen. Een besmetting in een vroeg stadium ontdekken en de kippen snel behandelen is uiterst belangrijk om een verslechtering van de gezondheid, en in sommige gevallen de dood, te voorkomen. Ik wil erop wijzen dat u niet in paniek moet raken als je luizen bij jouw kippen aantreft. Dit is al generaties lang een strijd en er zijn manieren om luizen op jouw kippen te identificeren, te behandelen en te voorkomen. 

Wat zijn luizen bij kippen? 

Er zijn verschillende soorten bijtende luizen die voorkomen bij kippen en ander pluimvee. Deze staan bekend als parasieten of uitwendige parasieten, omdat ze aan de buitenkant van de vogel leven. Luizen zijn tussen 1 en 4 mm lang, afhankelijk van het soort luis. De luis kruipt op de kip aan de basis van de veren, maar zijn snel beweeglijk. Zo kunnen ze snel uit het licht verdwijnen als de veren worden gespreid. Ze verspreiden zich van vogel tot vogel door direct contact en klompjes eitjes zijn meestal te vinden aan de basis van de veren onder de ventilatieopening. 

kippen luizen

Luizen op kippen  

Van de kippen af kunnen luizen een paar dagen overleven, dus hoewel minder waarschijnlijk, kunnen ze zich ook van vogel tot vogel verspreiden via het kippenhok of het strooisel. De meeste kippen zullen van tijd tot tijd een paar luizen op zich hebben en er niet echt last van hebben, maar het is belangrijk dat het aantal niet uit de hand loopt, anders veroorzaken ze ernstige irritatie en verlies van veren, omdat ze zich overmatig verzorgen in een poging zich van de luizen te ontdoen. Bij kippen zijn het meestal Menopon gallinae die ze infecteren. Dit is een strogele platte luis van ongeveer 2 mm lang. Ze bewegen snel – als je de veren van de kip scheert, kun je de luis zien rennen om dekking te zoeken tussen de veerschachten.  

Symptomen van een luizenbesmetting bij kippen 

Luizen zijn betrekkelijk gemakkelijk te herkennen bij jouw kippen. Met een zorgvuldige controle kan een besmetting worden onderdrukt voordat ze uit de hand loopt. Je doet alles wat je kunt om te voorkomen dat luizen je kippen als gastheren behandelen. Toch begint u veranderingen in uw koppel waar te nemen en weet je niet zeker of het om kippenluizen gaat of dat er iets anders aan de hand is. Als je een van deze tekenen ziet, moet je snel handelen om jouw kippen te behandelen. Parasieten kunnen jouw kippen het leven zuur maken en in sommige gevallen zelfs de dood tot gevolg hebben. Het is belangrijk om de tekenen van een luizenplaag bij jouw kippen te kennen. Hier is waar je op moet letten: 

 • Vieze veren rond of bij de ventilatierooster 
 • Traag bewegende kippen 
 • Kam wordt licht van kleur 
 • Eierproductie daalt 
 • Gewichtsverlies
 • Verandering in voedselopname 
 • Kippen trekken aan veren 
 • Schurftige of geïrriteerde huid 
 • Kale plekken 
 • Ruw uitziende veren die hun kleur verliezen 
 • Het zien van kruipende insecten op de huid of neten in de veren 

Als je dit soort voortekenen ziet is het tijd om te gaan handelen. Je kan er dan vanuit gaan dat je kippen last hebben van luizen. 

luizen kippen

Behandeling van kippen luizen 

Bij het eerste teken van luizen bij kippen, moeten alle dieren onmiddellijk worden behandeld om te voorkomen dat de uitbraak dodelijk wordt. Luizen behandelen bij kippen is veel werk, dus als u het meteen goed doet, wordt het een veel minder pijnlijk karwei. De volgende stappen zullen in de meeste vroege gevallen van een besmetting werken. Haal de kippen uit hun hok- Hoewel luizen graag op de kippen leven, vertoeven ze ook tussen de maaltijden door rond de kippen. Het weghalen van de kippen is de eerste stap om de controle terug te nemen van de luizen.

Behandelen 

Strooi diatomeeënaarde (levensmiddelenkwaliteit) over alle kippen. Dit is een natuurlijke manier om kippen luizen en andere gezondheidsproblemen te behandelen en te voorkomen. Het is verbazingwekkend, en een must-have voor de kippeneigenaar. Doe dit door een zak van 50 pond speelzand te nemen, dat je kunt vinden bij een bouwmarkt, en meng dit met 12 kopjes DE (diatomeeënaarde). Dit is het perfecte stofbad voor jouw kippen die luizen hebben. 

Ander voedsel 

Omdat besmette kippen waarschijnlijk veel rode bloedcellen hebben verloren als gevolg van bloedarmoede door de kippen luizen moet je ze eiwit en ijzer geven. IJzer is een goede manier om terug te geven wat ze verloren hebben. IJzerrijke lekkernijen zoals pompoenpitten, erwten, en spinazie zullen een hit zijn onder een besmette kudde. Eiwit geeft een zwak koppel de energie die het nodig heeft om het herstelproces te beginnen. Hoe vreemd het ook mag klinken, roerei is een prima manier om een snelle energiestoot te geven. Hé, het werkt voor mensen! 

Schoon hok 

Het schoonmaken van het oude hok, van boven tot onder, en nog eens, is van het grootste belang. Als je ongediertevrije kippen terugplaatst in een besmet hok, begint de hele cyclus weer opnieuw. Het hok moet grondig worden schoongemaakt, het strooisel moet worden gebrand en de hoeken moeten worden geschrobd voordat de nu gezonde kippen en roosjes worden teruggebracht. Omdat de luizen waarschijnlijk eitjes hebben gelegd, moeten de kippen nogmaals worden afgestoft om er zeker van te zijn dat alle pas uitgekomen eitjes worden weggeveegd. Het kan geen kwaad de kippen dit een paar keer te laten doen in de loop van de volgende maanden. 

Meer tips over luizen bij kippen?

Voor meer informatie over kippen en luizen raden we aan de Kippengids te lezen. 

Zelf een kippenhok maken

Kippengids nu downloaden