Bloedluis kip

Wanneer je zelf kippen hebt, dan is de kans groot dat je ooit eens een bloedluis gezien hebt. De bloedluis doet eigenlijk geen eer aan zijn naam. De bloedluis is namelijk eigenlijk een mijt. En mijten planten zich, net als de bloedluis dus, razendsnel voort. Daarnaast kunnen ze 9 maanden lang zonder voedsel wat ervoor zorgt dat ze best moeilijk te bestrijden zijn. Wanneer je kippen last hebben van de bloedluis zorgt dit voor veel bloedverlies bij de kippen. Daarnaast worden ze sneller ziek doordat ze een lager immuunsysteem hebben door de bloedluis en worden ze sneller onrustig. Als je kippen last hebben van bloedluis dan is het zaak om ze zo snel mogelijk te bestrijden. In dit artikel lees je alles over de bloedluis en de kip.

Bloedluis kippen en fipronil

Bij symptomen van bloedluis kun je gif inzetten, maar sommige middelen zijn verboden. Zo moet je erg oppassen met fipronil. Als het je ontgaan is, in de zomer van 2017 ontstonden problemen toen bleek dat bij pluimveebedrijven fipronil was ingezet. Veel kippen en eieren moesten toen vernietigd worden doordat er fipronil was gebruikt als bestrijdingsmiddel tegen de bloedluis op de kip.

Symptomen bij kippen

Bij bloedluis op je kippen zijn er niet direct symptomen te zien bij de kippen.  De bloedluis bijt de kippen en de kippen krijgen hierdoor kleine bultjes, een soort van muggenbultjes die jeuken. Hierdoor kan je herkennen dat je kippen last hebben van bloedluis. Maar door de veren op de kip zijn deze bultjes lastig te herkennen. De meeste mensen merken dan pas ook dat hun kippen last hebben van de symptomen van bloedluis doordat hun kippen moe en onrustig werden. Dit is eigenlijk een beetje laat omdat de bloedluis je kip verschillende ziektes kan geven, probeer je kip dus regelmatig te checken uit voorzorg.

bloedluis kip

Bloedluis behandelen

Er zijn verschillende manieren waardoor je bloedluis bij je kippen kan bestrijden. Als je de symptomen van de bloedluis kunt herkennen wordt het behandelen ervan een stuk makkelijker. Meestal heb je een middeltje nodig die helpt met het bestrijden van de bloedluis. Er zijn zowel chemische als natuurlijke middeltjes te verkrijgen. Wanneer je een chemisch middel gebruikt is het belangrijk dat je goed leest waar het middeltje tegen bestemd is en wat het doet bij verkeerd gebruik. Natuurlijke middeltjes zijn wat gebruiksvriendelijker en veiliger. Bekijk ook welke middeltjes schadelijk zijn voor de mens, deze kun je het beste vermijden. De middeltjes kunnen dan wel goed zijn tegen de bloedluis, erg vriendelijk voor kip en mens zijn ze dan niet. Link naar de bestverkochte middelen bij en tegen bloedluis bij kippen op bol.com.

Bloedluis kip behandelen met hoge temperaturen

Naast het gebruiken van middeltjes om de bloedluis te bestrijden van de kippen is het mogelijk om een hoge temperatuur te gebruiken. Er wordt gezegd dat een temperatuur van minimaal 60 graden celsius helpt bij het bestrijden van de bloedluis op voorwerpen zoals kippenhokken. Bij 60 graden Celsius kan de bloedluis namelijk niet meer overleven. Wanneer je deze methode gebruikt om de bloedluis bij je kippen weg te halen, let dan heel goed op want 60 graden Celsius is heel erg warm en je wilt niet dat je kippenhok in de brand vliegt.

Bloedluis voorkomen met grondige schoonmaak

Bloedluis bestrijden en behandelen is lastig vanwege de grote kans op besmetting van ziektes en omdat de beestjes zich snel voortplanten. Daarnaast zit de bloedluis verstopt op plekken waar je niet snel bij kunt komen. Daarom is voorkomen beter dan bestrijden, Met de juiste hygiënemaatregelen kun je bloedluisbesmetting voorkomen. Een schoonmaakrooster is daarbij handig zodat je regelmatig en grondig schoonmaakt. Bekijk hoe je het kippenhok zo schoonmaak vriendelijk kunt inrichten zodat je snel kunt schoonmaken. Neem tijdens het schoonmaken voorzorgsmaatregelen zoals beschermende en lange kleding. Zo wordt de kans op een besmetting met de bloedluis het kleinste.

Kippenhok witten

Naast het schoonmaken van het kippenhok ter bestrijding van bloedluis bij je kippen kan het witten van het kippenhok ook helpen. Wit eenmaal per jaar de binnenzijde van het kippenhok met witkalk en werk het regelmatig bij. De witte kalk werkt preventief tegen bloedluis. Het middel absorbeert vocht en in droge ruimten overleeft het beestje moeilijker. Zo voorkom je bloedluis bij je kippen.

Bloedluis is schadelijk voor mensen

Bloedluis is niet alleen schadelijk voor kippen en ander pluimvee, ze kunnen ook bij mensen huidirritaties veroorzaken en in zeldzame gevallen hebben ze ook al ziektes overgebracht. Bloedluizen zijn schadelijk voor mensen doordat ze ziektes over kunnen dragen zoals de ziekte van lyme, Q-koorst en pasteurellose. Daarnaast kunnen ze de vogelgriep verspreiden.

Kijk voor middelen tegen de bloedluis op deze site waar je verschillende middeltjes tegen de bloedluis kunt kopen zodat jouw kippen bloedluis vrij door het leven kunnen.

Wil je meer weten over het bestrijden van bloedluis? kijk dan op bloedluisbestrijden.nl.