Kippenmest

Met kippenmest heb je twee verschillende varianten. Je hebt natte kippenmest en je hebt droge kippenmest. Droge kippenmest kan je strooien. Natte kippenmest wordt eigenlijk niet echt vaak gebruikt door particulieren voor bijvoorbeeld hun tuin, moestuin en gazon omdat het niet makkelijk in gebruik is. Natte kippenmest is het mest dat boeren op hun gewassen en velden strooien, vaak met een machine.

Droge kippenmest

Droge kippenmest kan je kopen in korrels en deze zijn makkelijk te strooien. Droge kippenmest is een natuurlijk product gemaakt van kippenmest. Het vocht is uit de kippenmest weg geperst voordat het verpakt werd waardoor er een mooi droog product is ontstaan wat goed opneembaar is voor de plant. Kippenmest wordt veel gebruikt omdat er veel sporenelementen, kalk. Organische stof en bemestingswaarden inzitten zoals stikstof, kali en fosfaat. Droge kippenmest is een goede en complete meststof voor het bemesten van je tuin, je moestuin en het mooi houden van je gazon.

Waaruit bestaat kippenmest?

Allereerst zal ik uitleggen waar kippenmest uit bestaat. Kippenmest bestaat uit de uitwerpselen van kippen en als het nodig is strooisel uit het kippenverblijf. Kippen hebben geen vloeibare urine zoals de meeste dieren maar ze hebben vaste urine. Het witte deel van de mest bestaat uit de urine van de kip. De kippenmest bevat daarom in verhouding met mest van de stal veel ammoniak. In Nederland wordt per jaar ongeveer 1,2 miljoen ton kippenmest geproduceerd. Ongeveer de helft van de kippenmest wordt geƫxporteerd naar voornamelijk het zuiden van Europa. Natte kippenmest wordt eigenlijk alleen gebruikt door bedrijven of boerderijen omdat het niet zo makkelijk te strooien is. Droge kippenmest is wel makkelijk te strooien.

kippenmest

Waarvoor kan je kippenmest korrels strooien?

Kippenmest korrels zijn vooral goed voor bemesting, maar het wordt ook wel gebruikt om te verbranden. Zo nu en dan zijn er bedrijven die elektriciteit halen uit de verbranding van kippenmest. Toch is de voornaamste reden dat mensen kippenmest gebruiken om het te gebruiken als bemestingsmiddel. Kippenmest bevat veel snel opneembare stikstof (dat kan verbranding veroorzaken) en een buitensporig hoge dosis fosfor. Het effect van direct gebruik van kippenmest op je moestuin is een vaak een ongezonde groei van je gewassen.

Niet teveel kippenmest gebruiken

Probeer niet te veel kippenmest korrels te gebruiken, dan voorkom je een ongezonde groei van je gewassen. Aan de andere kant is het goed voor het milieu om de meststoffen die je al in huis hebt in je moestuin te gebruiken (en geen mest van ergens anders te kopen en gebruiken wat weer vervoert moet worden, of om kunstmest te strooien). Mocht je kippenmest willen kopen voor je moestuin, tuin of gazon, dan raad ik je aan om korrels kippenmest te kopen. Deze korrels kippenmest zijn makkelijk te strooien en bevatten een minder geconcentreerde stikstof en fosfor waardoor je je gewassen, tuin of gazon geen teveel aan voedingsstoffen geeft.

Wanneer gebruik je kippenmest?

Droge kippenmest kan je het hele jaar door gebruiken in je tuin. Natte mest mag niet het hele jaar door gebruikt worden. Bekijk de kippenmest om te kijken wanneer je wel en wanneer je geen natte kippenmest mag uitstrooien. Mocht je zelf kippenmest korrels willen kopen, bekijk dan eens de kippenmest pagina van Bol.com door hier te klikken.

kippen mest

Welke kippenmest kopen?

belangrijkste overwegingen die jij moet maken voordat jij kippenmest koopt.

1. De kwaliteit van de kippenmest

Een van de belangrijkste zaken om rekening mee te houden bij het kopen van kippenmest is de kwaliteit van de mest. Het is erg belangrijk om ervoor te zorgen dat de mest afkomstig is van gezonde, goed gevoede kippen en dat het correct is opgeslagen. Gebruik daarom altijd kippenmest van een betrouwbare leverancier die zijn processen op orde heeft.

2. De samenstelling van de kippenmest

Kippenmest kan verschillen in voedingswaarde afhankelijk van de voeding, leeftijd en ras van de kippen. Het is belangrijk om te weten wat de samenstelling van de mest is voordat u deze koopt. Het is vooral belangrijk om te weten hoeveel stikstof en fosfor de mest bevat, omdat deze elementen belangrijk zijn voor de groei van gewassen.

3. Vorm van de kippenmest

Kippenmest wordt meestal geleverd in korrel- of poedervorm. Poedervormige mest kan makkelijk in de grond zakken terwijl korrelvormige mest vaak eenvoudiger te hanteren is. Kies een vorm die het beste past binnen uw specifieke situatie en waarbij u gemakkelijk de mest kunt gebruiken.

4. Toepassing van de kippenmest

Kippenmest kan worden gebruikt om jouw tuin, gazon of akker te bemesten. Het is belangrijk om de mest in de juiste hoeveelheden en op de juiste manier toe te passen. Zo moet jij vooral voorzichtig zijn bij jonge planten en gewassen, omdat ze gevoelig kunnen zijn voor overbemesting. Het is daarom ook aan te raden om de mest in kleine hoeveelheden te gebruiken en dit over meerdere keren te verdelen.

5. De prijs van de kippenmest

De prijs van kippenmest kan sterk variƫren, afhankelijk van de kwaliteit, samenstelling en de plaats van aankoop. Het is belangrijk om niet alleen naar de prijs te kijken, maar ook naar de kwaliteit van de mest. Goedkopere mest kan bijvoorbeeld van een lagere kwaliteit zijn en daarom minder voedingstoffen bevatten ten opzichte van de meer prijzige mest.