Kippenverblijf

Het kippenverblijf is  de eerste aanschaf als je kippen gaat houden. Als je krielkippen gaat houden reken dan 0,25 vierkante meter aan ruimte in het nachthok en 0,5 vierkante meter ruimte in de ren. Voor gewone kippen raden we het dubbele aan. Na de keuze voor het kippenverblijf kan je een keuze maken voor legnesten en bodembedekking. 

Kippenverblijven online kopen

Online kan je diverse kippenverblijven kopen. Zo zijn er opties voor kleine, medium of grote hokken. Voor iedere kippenhouder is er wel wat te vinden. Dit zijn over het algemeen bouwpakketten. Hierbij een link naar de bestverkochte kippenverblijven op bol.com

Kippenverblijf zelf maken 

Naast het kopen van een bouwpakket voor het kippenverblijf kan je kiezen om er zelf een te maken. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een bouwtekening en de materialen. Dit is vaak vele malen goedkoper om te verzamelen dan een online bouwpakket. In de kippengids vind je bouwtekeningen en word je stap voor stap uitgelegd hoe jij je eigen luxe kippenverblijf kunt bouwen. 

kippenverblijf

Kippenverblijf met ren

Aan het kippenverblijf zit veelal een ren. Hierin kunnen de kippen overdag lekker rondscharrelen. Ook het ren kan je online bestellen of zelf in elkaar zetten. Als je het leuk vind om zelf te klussen kan je het ren precies maken hoe jij dat wil en rekening houden met de ruimte die je in de tuin hebt. Online heb je altijd te maken met standaardmaten, terwijl elke tuin ander is. Als je de kippen los in de tuin kan laten lopen en deze omheind is, is een ren niet altijd nodig. Zolang de kippen in de nacht maar in kippenverblijf zitten, beschermd tegen roofdieren. 

Kippenverblijf inrichten 

Voor het kippenverblijf zijn tal van accessoires en benodigdheden te koop.  Hieronder volgen diverse accessoires om het verblijf in te richten:

  • Kippengaas. Om zelf makkelijk een ren of kippenverblijf af te bakenen. 
  • Automatische deuren. Een deur biedt optimale bescherming tegen roofdieren. Zo kan je instellen dat de deuren elke ochtend open gaan als het licht is zodat de kippen naar buiten kunnen. 
  • Omheiningen. Voor het afzetten van een stuk tuin of weide kan je een pluimveenet kopen. Zo kan je de dieren vrij rond laten lopen. Ook kan je ervoor zorgen dat de kippen van jouw groenten en planten afblijven. 
  • Legnest. Een legnest waar de kippen in het kippenverblijf eieren kunnen leggen. Wij adviseren het uitrol legnest. Kippen voelen zich hierin veilig en de eieren blijven beschermd tegen roofvogels. 
  • Kippenvoerbak en drinkbak. Deze mogen natuurlijk niet ontbreken in het kippenverblijf. 
  • Zo zijn er nog meer benodigdheden voor kippenverblijven. Hierover kan je meer lezen in de blog over benodigdheden

Schoonmaken kippenverblijf 

Het is belangrijk om het kippenverblijf geregeld schoon te maken. Een hok wat droog en schoon is resulteert in de gezondste kippen en minder kans op ziektes. Vervang de bodembedekking met enige regelmaat. Voor het gaat stinken! 

Ontsmet het kippenverblijf van top tot teen eens per jaar of als 1 van de kippen ziek is geweest. 

Kippen plaatsen in het verblijf

Als je kippen hebt aangeschaft is het zaak om deze te vervoeren naar het nieuwe ingerichte kippenverblijf. Een transportkooi is hiervoor aanbevolen.