Kippenren maken

Zelf een kippenren maken bij je hok, is niet erg moeilijk. In dit artikel leg ik je uit hoe je eenvoudig een kippenren kan bouwen en geef ik je diverse ideeën. Eerst lees je alles over de voordelen van een ren.

Voordelen van het zelf maken van een kippenren

Een kippenren maken heeft diverse voordelen, voor zowel de dieren als voor jezelf. Zo hebben de dieren meer ruimte. Door de ruimte kunnen te beter gaan scharrelen. Kippen houden hiervan en een ren is hiervoor het ideale middel. Ander voordeel is dat je de kippen minder eten hoeft te geven. Ze kunnen namelijk uitstekend zelf voedsel zoeken. Zo houden ze van kleine insectjes of delen van een plant. Let op: zorg ervoor dat de kippen hun vitaminen binnen krijgen. Zo worden ze niet ziek.

Kippenren maken

De kippenren maken

Als je plaats hebt naast je hok, wil je natuurlijk graag een kippenren maken. Deze kan je vastmaken aan je hok. Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten en rekening mee moet houden. Denk goed na over de volgende zaken:

  • De stevigheid van de ren
  • De hoogte
  • De grootte van de gaten in het gaas
  • Hoe je de ren wil gaan inrichten. Wil je planten erin?
  • Met welk materiaal wil je de ren gaan opzetten? Houten palen, panelen, metaal,kastanjehout. etc.
  • Wil je de ren overdekt maken of juist niet? Maak je hiervoor gebruik van een afdeknet?
  • Al dit soort zaken en meer vind je terug in de Kippengids. Het beste naslagwerk om te starten met kippen houden. Als je een kippenren wil kopen, lees dan dit blog

Grootte

De kippenren kan je zo groot maken als de plek die je ervoor hebt. Kippen houden van een ruime leefomgeving. Dus maak de ren niet te klein. Per kip is het aan te raden om minimaal 5 vierkante meter ruimte te hebben. Dan kunnen ze goed scharrelen. Houd ook rekening met hoe je de ren wil gaan inrichten. Als je veel spullen in de ren wil zetten, is het aan te raden de ren groter (XL) te maken. Zodat de kippen genoeg ruimte hebben om te scharrelen en geen last hebben van de inrichting.

Kippenren maken

Hoogte

Belangrijk is dat de hoogte in orde is. Minimaal 1.70 hoog. Zo kunnen vossen er niet overheen komen om zo bij de kippen te komen. Daarnaast kunnen de kippen niet uit het ren vliegen. Je kan ervoor kiezen om het gaas net zo hoog te maken als het nachthok en deze overdekt te maken. Zo kan je de buitenren volledig afsluiten. Dit heeft wel 1 groot nadeel. Voor het schoonmaken moet er een extra deur worden ingebouwd in de ren. Anders kan je niet meer goed bij de rommel in de ren. Daarentegen oogt een overdekte ren toch iets minder ‘leuk’ dan een ren waar je van boven doorheen kan kijken.

Gaas

Het gaas moet stevig zijn en goed worden vastgemaakt, zodat het niet kan omvallen. Zorg dat het gaas diep genoeg in de grond wordt gestopt. Zo wordt de ren steviger en kunnen dieren zich niet naar binnen graven, of natuurlijk de kippen naar buiten. Tip: leg wat aarde aan de onderkant van het gaas. Zo wordt het nog steviger. Let ook op hoe het gaas is bevestigend aan de houten palen of panelen. Let ook op de gaten in het gaas. Deze mogen niet te groot zijn. Dieren kunnen zich hier doorheen wurmen. Dit moet voorkomen worden. De ideale grootte voor een kippenren zijn gaten van 1 tot 1.5 centimeter.

Kippenras

De specifieke eigenschappen per ren zijn afhankelijk van het kippenras dat je wil gaan houden. Zo heb je rassen die worden gehouden voor het vlees. Deze zijn over het algemeen iets zwaarder. Dit ras zal niet snel gaan vliegen. Dan mag de hoogte van de ren wat lager zijn. Daarnaast heb je sierkippen zoals de Brahma. Deze springen eenvoudig over een hekwerk van 1 meter.

Kippenren zelf maken

XL Kippenren bouwen

De ren bouwen is niet ingewikkeld. Als het hok en het nachthok staat, bekijk je eerst hoe je de kippenren gaat bevestigen. De ren kan je zelf maken door houten palen of panelen te bevestigen in de grond. Hiertussen span je kippengaas. Je kan ook kiezen voor andere materialen zoals metaal, kastanjehout etc.

Bouwtekening kippenren

Als je zelf een kippenren wil gaan maken, is het aan te raden om een bouwtekening aan te schaffen. Dit voorkomt veel denkwerk. Ze hebben namelijk al bedacht wat de hoogte, grootte en stevigheid moet zijn van het hele hok, nachthok, de ren etc. Zo kan je een prachtig samenhangend geheel ontwikkelen. De beste bouwtekeningen van een kippenren staan in de Kippengids . Ook vind je hier diverse ideeën, alles over de materialen die je kunt gebruiken, hoe je een afdeknet kunt maken, hoe je de ren kunt inrichten, welke planten je het beste kunt plaatsen en zo krijg je nog antwoord op tientallen vragen.

Kippenren maken