Bodembedekking kippenhok

Wat is de beste bodembedekking voor het kippenhok? Dit hangt onder andere af van het soort kippen en persoonlijke wensen. Er worden verschillende bodembedekkers gebruikt voor:
– De ren. Hier scharrelen de kippen overdag.
– Het nachthok. Hier slapen de kippen.
– Het legnest. Hier worden de eieren gelegd. 

Maar voor al deze onderdelen van het kippenhok geldt dat de bodembedekking moet worden vervangen voor het stinkt. Het hok moet altijd schoon en droog zijn. In het vervolg van dit blog bespreken we per onderdeel van het kippenhok welke bodembedekking het beste is en waarom. 

Welke bodembedekking kippenhok? 

Welke bodembedekking gebruik je voor welk onderdeel van het kippenhok? Zoals net genoemd zijn er drie onderdelen van het kippenhok die elk een andere bodembedekking vereisen. 

Bodembedekking kippenren: gebruik hier geen zaagsel of hennepvezel (alleen als het binnen is). Als de ren overdekt is kan je kiezen voor beukensnippers (grof of fijn). Aarde of zand zijn ook prima opties. Zaak om het hok altijd droog te houden. Eens in de zoveel tijd kan je bodembedekking gaan zeven uit de ren in het kippenhok. Zo verwijder je de ontlasting. 

Bodembedekking nachthok: in het nachthok kan je het beste iets leggen wat goed absorbeert en weinig stof zal afgeven. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor hennepvezel of fijne beukensnippers. De goedkoopste optie is zaagsel. Zaagsel werkt prima als bodembedekking in het kippenhok, maar geeft wel meer stof af. Voor een optimale bescherming van het nachthok tegen bloedluis kan je kiezen voor het gebruik van tabak stro

Bodembedekking legnest: In het legnest is absorberend materiaal op de bodem vereist. Ook hier kan je kiezen voor zaagsel of hennepvezel. Ook stro werkt hier prima. Onze voorkeur gaat uit naar boekweitdoppen. Deze bevatten weinig stof, kunnen goed absorberen en zijn veerkrachtig. Zo worden de eieren optimaal beschermd. In het legnest kan je kiezen voor nestkruiden of tabak snippers om de bloedluizen te weren. 

Kortom, er zijn diverse onderdelen van het kippenhok die elk hun eigen bodembedekking vereisen.

bodembedekking kippenhok

Bodembedekking kuikens

Voor kuikens is er weer een andere bodembedekking in het kippenhok vereist. Voor kuikens wil je een bodembedekker die voldoet aan de volgende kenmerken:

  • Absorberen van vocht
  • Niet te fijn of te grof
  • Geeft weinig stof af 

Daarom raden wij hennepvezel aan. Dit voldoet aan alle genoemde voorwaarden. Soms willen kuikens in de eerste week het bodemmateriaal uit het kippenhok opeten. Dit kan uiteindelijk leiden tot verstopping. Houd dit goed in de gaten. 

Bodembedekking kippenhok schoon houden

Bodembedekking in het kippenhok zal op den duur vies worden. Voorkom een vies verblijf voor je kippen door het kippenhok met regelmaat schoon te maken. Zo kan je hiervoor gebruik maken van krabbers of schoonmaakmiddelen die biologisch afbreekbaar zijn. Zo voorkom je een ziekte uitbraak 

Tabakstro 

Tabakstro raden we aan als aanvullende bodembedekker  in het kippenhok. Bloedmijten verstoppen zich in het kippenhok. De tabakstelen of stro heeft een tabaksgeur waardoor de bloedmijten worden verdreven. Als je het hok een schoonmaakbeurt gaat geven, raden we aan 1 hand in het legnest en 2 handjes in het nachthok te leggen.