Kippenhok benodigdheden

Er zijn diverse benodigdheden als je kippen in huis wil gaan halen en houden. In dit blog volgt een overzicht + links naar alle online blogs die we hebben geschreven. 

Benodigdheden kippen – nachthok 

Eerste belangrijke benodigdheid om te kopen voor het houden van kippen is het nachthok. Deze moet kunnen worden afgesloten voor roofdieren. In het nachthok zijn de zitstokken en legnesten een must have. Bloedluis kan bestreden worden door middel van gladde binnenwanden + kieren en naden die dicht gekit zijn. Zet het nachthok niet op een plek waar de hele dag zon is. Kippen houden niet van hitte en kunnen er ook niet goed tegen. Dit geldt ook voor tocht. Zorg voor goede isolatie en bouw deze belangrijke benodigdheid voor kippen in de luwte. 

Benodigdheden kippen – De ren 

Tweede belangrijke benodigdheid voor kippen is de ren. Zelf als je de kippen in je tuin laat lopen is het benodigd om deze voor de nacht veilig op te kunnen sluiten. Ook handig als er bijvoorbeeld 1 zieke kip is om deze apart te kunnen houden van de rest. Je kan zelf een ren kopen of er zelf een maken met bijvoorbeeld kippengaas. In ieder geval belangrijk dat de ren hoog genoeg is, groot genoeg en overdekt (bescherming tegen vogels). Veel om rekening mee te houden dus bij deze belangrijke benodigdheid voor kippen. 

Diverse Benodigdheden kopen voor kippen

Naast de twee uitgebreidere beschreven benodigdheden voor kippen zijn er nog meer zaken die in huis moeten worden gehaald:

  • Afrastering. Zorg dat de tuin hoog afgerasterd is zodat ze iet de tuin uit kunnen vliegen of bijvoorbeeld door wilde dieren kunnen worden gepakt. 
  • Zitstokken die rond aflopen aan de bovenkant. Hier kan ook een dikke tak voor worden gebruikt. 
  • Drinkbak + water. Elke dag vers water in de drinkbakken. Let er in de winter op dat het water niet bevriest. Hier kan je verwarmingselementen voor aanschaffen. 
  • Voerbak
  • Stro voor in het legnest
  • Voer voor pluimvee als hoofdvoer in combinatie met gemengd graan als bijvoer / lekkernij. Dit zullen je kippen zelf een van de belangrijkste benodigdheden vinden. Ze zijn dol op eten. 
  • Voerton. Hier kan je het voer in bewaren. Let erop dat de muizen hier niet bij kunnen.
  • Grit met speciale maagkiezel. Grit levert kalk wat goed is voor de kippen voor het aanmaken van eierschalen.
  • Groenvoer. Hier kan je bijna al het zachte fruit of diverse groenten voor gebruiken. 
  • EHBO kast. Zorg dat hier middelen inzitten voor het ontwormen + veerluisspray + ontstekingsremmer + pijnstillers. Belangrijk om deze benodigdheden voor kippen altijd in huis te hebben op tijdig medische zorg te kunnen verlenen. Als je dit nu nog niet in huis hebt raden we aan om dit vandaag nog online te kopen. 
  • Aluspray. Hier kan je de kippen mee insprayen als ze bloeden. Dit werkt infecties tegen en de andere kippen zullen niet gaan pikken op de wond. 
  • Warmtelamp.
  • Hapjes. Kippen vinden hapjes heerlijk. Denk hierbij een spaghetti, bami of rijst. Geef dit niet te vaak en maak kleine porties. Deze benodigdheden voor kippen zijn echt een extraatje, niet een must have. 

Voor meer informatie over de verschillende benodigdheden verwijs ik je graag naar alle benodigdheden blogs voor kippen die we hebben geschreven. Dit blog kan als een checklist worden gebruikt om eenvoudig af te vinken welke benodigdheden voor het houden van kippen al in huis zijn en welke we aanraden om nog te kopen. Hieronder een overzicht naar de blogs over benodigdheden voor je kippenhok: