Zitstok kip

De zitstok is een belangrijk item voor je kippen in het hok. Kippen slapen namelijk op de zitstok. Belangrijk dat deze daarom niet rond zijn maar plat, de kippen zitten echt op de stok. Ook aan te raden om de hoeken wat af te ronden. 

Hoe groot moet de zitstok voor de kip zijn?

Hoe groot de zitstok moet zijn is afhankelijk van de kippen die jij in huis hebt. 

  • Als je een standaard kip hebt raden we aan een stok te hebben van 5 cm breed en 5 cm dikte.
  • Voor een krielkip: 4 cm breedte + dikte van 3.5 cm. 

Hoeveel zitstok per kip?

De zitstok plaats je natuurlijk in het nachthok voor je kippen. Vergeet de hoeken niet af te ronden. Houd rekening met 20-30 centimeter aan stok per kip. 

Zitstok kip rond of vierkant?

Moet de zitstok voor je kippen rond of vierkant zijn. Kippen hebben op vierkante stokken meer grip dan op de ronde. Wij adviseren dus altijd voor de vierkante zitstok te gaan. 

Hoe hoog de zitstok ophangen?

Afhankelijk van het type kippenras zit er ook verschil in de hoogte waarop de zitstokken moeten worden aangebracht in het kippenhok. Als de kippen zwaar zijn is een max hoogte van 30 cm aanbevolen. De zwaarste kippenrassen zitten het liefst op de grond (Cochin en Brahma). Bij rassen die lichter zijn is een maximale hoogte van 80 cm mogelijk.

Link naar bestverkochte zitstokken voor kippen op Bol.com

zitstok kippen

Zitstok kip – tips 

Hieronder enkele tips met betrekking tot de zitstok voor jouw kippen:

Tip 1, hang de zitstok voor je kippen altijd op gelijke hoogte. Zo voorkom je gevechten om wie op de hoogste plek mag zitten. 

Tip 2, plaats de zitstok zo dat de kip vrij zit en niet dat de staart tegen de wand kan zitten. Dit is schadelijk voor de veren. 

Tip 3, Onder de zitstok raden we aan om een mestplank aan te leggen. Als je deze kunt verwijderen kan je zo eenvoudig schoonmaken en het hok reinigen.  Vergeet niet ook de mest van de zitstokken te schrapen. Zorg ervoor dat je er altijd goed bij kan. Als je er niet goed bij kan zal je stukken vergeten schoon te maken wat op lange termijn voor gezondheidsproblemen kan zorgen. 

Tip 4, zet de voerbak nooit direct onder de zitstok / legnest. Zo komen er uitwerpselen terecht tussen het voer. Dit is niet goed voor de gezondheid. 

Kippen willen niet op stok 

Als kippen niet op stok willen gaan, kan het zijn omdat er iets niet klopt met de zitstokken. In de eerste paragraaf hebben we al aangegeven hoe breed en dik de zitstok moet zijn per type kip. Dit is echt een must. 

Andere oorzaak waarom kippen niet op stok willen is omdat de leefomstandigheden niet goed zijn:

  • Ze zitten op de tocht
  • Het is te warm in het kippenhok. 
  • De zitstok voor de kippen is te hoog of te laag
  • Het is te druk op de stok. 4 a 5 krielkippen per zitstok van 1 meter. Voor zwaardere rassen 2 tot 3 kippen per metere. 

Kortom, een hoop zaken om rekening mee te houden. 

Zitstok voor kippen kopen of maken?

Wil jij een zitstok voor kippen kopen of kijken wat de mogelijkheden zijn om deze zelf te maken? Bezoek dan deze pagina om de bestverkochte zitstokken op bol.com te bekijken.