In dit blog informatie over verschillende kippenziekten, symptomen, preventie en de behandelingen
Kippenziekte 1. Ziekte van Newcastle
Oorzaak: de kippenziekte van Newcastle is een besmettelijke virale infectie. Het veroorzaakt aandoeningen aan het ademhalingsstelsel bij kippen en andere vogels. Andere vogels dragen deze ziekte. Als u een besmette vogel aanraakt, kunt u deze doorgeven via uw kleding, schoenen en andere items.
Symptomen: deze ziekte treedt ook op via het ademhalingssysteem. U zult ademhalingsproblemen gaan zien, afscheiding uit hun neus, hun ogen zullen er troebel uitzien. Ze stoppen ook met eieren leggen. De poten en vleugels van de vogel raken verlamd.
Preventie en behandeling: Oudere vogels herstellen meestal en zijn daarna geen drager. De meeste babyvogels zullen echter aan de kippenziekte sterven.
Kippenziekte 2. Hoenderpokken
Oorzaak: Het Avipox-virus veroorzaakt deze kippenziekte. Pluimvee dat dit virus bij zich draagt, kan het via wonden naar ander pluimvee verspreiden. Het kan het zelfs verspreiden naar nabijgelegen kippenhokken.
Symptomen: kippen krijgen witte vlekken op hun huid, schurftige zweren op hun kammen, witte zweren in hun mond of luchtpijp. Ze stoppen ook met leggen.
Preventie en behandeling: geef ze zacht voedsel en geef ze een warme en droge plek om te proberen zich te herstellen. Bij voldoende verzorging is de kans groot dat uw vogels deze ziekte kunnen overleven.
Er is een vaccin dat kan voorkomen dat gezonde vogels de ziekte oplopen. Anders kunnen besmette vogels de kippenziekte verspreiden
Kippenziekte 3. Kwartelziekte
Oorzaak: Clostridium colinum, een sporenvormende bacteriestaaf, is de oorzaak van de kippenziekte. De infectie verspreidt zich door de uitwerpselen van zieke of dragende vogels naar gezonde vogels. Het ziekteverwekkende organisme is zeer resistent tegen ontsmettingsmiddelen en zal onder wisselende omgevingsomstandigheden blijven bestaan.
Symptomen: Vogels met de acute vorm kunnen plotseling sterven terwijl ze in goed vlees zijn, terwijl meer chronisch aangetaste vogels lusteloos worden. Ze hebben ook gegolfde veren, witachtige waterige diarree. Bovendien ontwikkelen ze een gebochelde houding.
Preventie en behandeling: zoek professioneel advies als u een infectie vermoedt. Bacitracine en penicilline zijn de meest effectieve geneesmiddelen bij de behandeling en preventie van deze ziekte.
Kippenziekte 4. Botulisme
Oorzaak: Het is een kippenziekte die wordt veroorzaakt door de opname van een toxine dat wordt geproduceerd door de Clostridium botulinum-bacterie. Alle kippen en de meeste wilde vogels zijn gevoelig voor de effecten van het toxine. Als uw kippen deze ziekte oplopen, betekent dit dat er een soort dood vlees in de buurt van hun voer en water is achtergebleven dat het heeft verontreinigd.
Symptomen: kippen beginnen voortschrijdende tremoren te krijgen. De tremoren zullen overgaan in totale lichaamsverlamming, inclusief hun ademhaling. Je zult ook merken dat hun veren gemakkelijk eruit kunnen worden getrokken en dat de dood meestal binnen een paar uur optreedt.
Preventie en behandeling: er is een antitoxine die kan worden verkregen bij een dierenarts. Als u de ziekte vroeg genoeg opmerkt, kunt u 1 theelepel Epsom-zout mengen met 30 ml warm water. Dien de vogels eenmaal daags met een druppelaar toe. Deze kippenziekte is te vermijden zolang u uw kippen in een schone omgeving houdt en dood karkas uit hun omgeving opruimt.
Kippenziekte 5. Cholera van gevogelte
Oorzaak: Het veroorzakende organisme van de kippenziekte pluimveecholera is Pasteurella multocida. Cholera van vogels kan worden opgelopen door wilde dieren of door voedsel en water dat is besmet door deze bacterie.
Symptomen: Vogels krijgen groenachtige of gelige diarree en duidelijke gewrichtspijn. Ze hebben ook moeite om te ademen en hebben een verduisterd hoofd of vlechtwerk.
Preventie en behandeling: er is geen echte behandeling voor deze kippenziekte. Als uw kip toevallig overleeft, zal hij altijd drager zijn van de ziekte. Het is dus meestal beter om ze neer te leggen en hun karkas te vernietigen om verspreiding te voorkomen. Er is echter een vaccin voor uw kippen om de ziekte te voorkomen.
Kippenziekte 6. Infectieuze bronchitis
Oorzaak: De kippenziekte wordt veroorzaakt door het aviaire infectieuze bronchitisvirus (IBV).
Symptomen: kippen beginnen te niezen, snurken en hoesten. En dan begint de drainage zich uit hun neus en ogen te scheiden. Het leggen zal ook ophouden.
Preventie en behandeling: U kunt een vaccin krijgen om te voorkomen dat deze ziekte uw kippen treft.
Kippenziekte 7. Besmettelijke Coryza
Oorzaak: De kippenziekte wordt veroorzaakt door een bacterie die bekend staat als Hemophilus gallinarum. Uitbraken zijn meestal het gevolg van de introductie van besmette of dragende vogels in een koppel. De kip kan deze ziekte krijgen via vervuild water en besmette oppervlakken.
Symptomen: hoofden worden opgezwollen. Hun ogen zullen letterlijk dicht zwellen en hun kammen zullen opzwellen. Dan begint er een afscheiding uit hun ogen en neuzen te stromen. Ze stoppen met leggen en hebben vocht onder hun vleugels.
Preventie en behandeling: er is helaas geen vaccin om deze ziekte te stoppen. Zodra uw kippen deze ziekte hebben opgelopen, moet u ze doden en begraven of verbranden. Zo niet, dan blijven ze levenslang drager van de ziekte. Dit wordt een risico voor de rest van uw kudde.
Kippenziekte 8. De ziekte van Marek
Oorzaak: de kippenziekte van Marek wordt veroorzaakt door een virus dat tot de herpesvirusgroep behoort. Ze verkrijgen het virus eigenlijk door stukjes schuurhuid en veer van een besmet kuiken in te ademen. Deze ziekte is voor hen heel gemakkelijk te vangen.
Symptomen: komt vaker voor bij jongere vogels die gewoonlijk jonger zijn dan 20 weken. Tumoren beginnen binnen of buiten uw kuiken te groeien. Hun iris wordt grijs en ze reageren niet meer op licht. Ze raken verlamd.
Preventie en behandeling: Als uw kuiken deze ziekte krijgt, maak er dan een eind aan. Het zal levenslang drager van de ziekte blijven als het overleeft. U kunt echter wel een vaccin aan eendagskuikens geven om de ziekte te voorkomen.
Kippenziektes
Voor meer vragen over kippenziektes, kan je altijd mailen naar info@zelfeenkippenhokmaken.nl.