Kippen diarree

Heb je kippen met diarree? Wanneer je vee hebt, ben je verantwoordelijk voor hun gezondheid. Dit omvat de kwaliteit van hun voeding en de frequentie van hun beweging, de veiligheid van hun omgeving. Het omvat ook de medische zorg die ze krijgen. Diarree bij kippen is iets waar je tussen moet komen. Veel hobbypluimveehouders zijn nieuw in de kippen houderij in het algemeen. Beginnende kippenliefhebbers doen vaak veel moeite om de gezondheid en het geluk van hun kippen te waarborgen. Ze geven elk lid van hun kudde een naam en besteden tijd aan het vasthouden en aaien van de dieren. Maar wat moet je doen wanneer jouw lieve kippen last van diarree hebben?

Kippendiarree

Een veel voorkomend teken van ziekte bij kippen is diarree. Als het fokken van kippen nieuw voor je is, weet je misschien nog niet precies wat ‘gezonde’ en wat ‘ongezonde’ uitwerpselen zijn. Normale, gezonde kippenpoep is meestal stevig en bruin met een wit kapje. Naast dit soort gezonde uitwerpselen produceren kippen ook meerdere cecale uitwerpselen per dag. Cecale uitwerpselen zijn roodbruin en kleverig, maar zijn ook tekenen dat uw kip gezond en normaal is. Hoewel cecale uitwerpselen op kippen diarree lijken, is het gewoon een ander soort kippenpoep. 

kippen diarree

Veel voorkomende oorzaken van diarree bij kippen

Er zijn veel oorzaken van diarree bij kippen. Sommige zijn behandelbaar en andere niet. Een van de meest voorkomende oorzaken van diarree is het overeten van bepaald voedsel, bramen bijvoorbeeld. Dit soort diarree verdwijnt vanzelf als je de bron wegneemt – in dit geval waren de bramen omheind. Hittestress kan ook diarree veroorzaken. Tijdens warm weer zullen je kippen meer drinken en minder eten, wat een waterige, heldere, witachtige spetter veroorzaakt en hier hoef je je kip met diarree in principe niet voor te behandelen.

Medicijnen en kippen diarree

Antibiotica kunnen ook diarree bij kippen veroorzaken als ze gedurende een lange periode worden toegediend. Natuurlijk heeft dit alleen gevolgen voor de dieren die behandeld worden. Als de diarree matig tot ernstig is, kan je overwegen vitamine-/elektrolytpoeder aan het water van de dieren toe te voegen als middel tegen diarree. Laat dit wel aan de dierenarts weten, want die kan het medicijn stopzetten. Eet geen eieren van kippen die met antibiotica zijn behandeld of kippen die om deze reden diarree hebben.

Stress en diarree

Algemene stress kan snel diarree bij kippen veroorzaken. Kippen raken snel gestrest als er iets verandert of als er iets nieuws om hen heen gebeurt. Bijvoorbeeld als er nieuwe kippen in de kudde komen, of als ze ander voer krijgen. Zodra ze tot rust zijn gekomen, zou alles weer normaal moeten worden, als dat niet het geval is, moet je verder onderzoek doen.

Verzorging van kippen met diarree

Zorg ervoor dat alle kippen met diarree overvloedig toegang hebben tot goed voedsel, schoon water, schaduw en vers strooisel. Totdat of tenzij je de oorzaak van de diarree bij de kippen heeft kunnen vaststellen, isoleer de besmette kip(pen) van de rest van jouw koppel. Omdat sommige kippenziektes op mensen kunnen worden overgedragen, is het belangrijk om extra voorzorgsmaatregelen te nemen bij het omgaan met zieke kippen. Het is het veiligst om jouw kippen met diarree buiten te houden en jouw gevederde vrienden niet te knuffelen of te kussen.

Meer leren over kippen houden en verzorgen?

Als je meer wil leren over het verzorgen en houden van kippen. Raden we de Kippengids aan. 

Zelf een kippenhok maken

Kippengids nu downloaden