Kippen kortwieken

Kippen kortwieken en leewieken zorgt ervoor dat de kip niet meer weg kan vliegen. Bij het kortwieken worden de slagpennen aan de buitenkant van de vleugels afgeknipt. Leewieken is het op jonge leeftijd amputeren van een vleugeldeel. Dit is verboden sinds 2018. In dit blog geef ik je informatie over hoe, waarom  en wanneer je het beste jouw kippen kunt gaan kortwieken. 

Kortwieken informatie

Het kortwieken van kippen is diervriendelijker dan het leewieken. Kortwieken is namelijk geen lichamelijke ingreep. Er gebeurd enkel wat met de veren die gevoelloos zijn. Kortwieken kan je elk moment van het leven van een vogel doen. Je kan dit eenvoudig thuis doen met een schone kwaliteitsschaar. 

Bij het kortwieken van kippen worden de slagpennen afgeknipt op de hoogte van de kleinere veren, dichter bij het lichaam. Dit is 100% pijnloos voor de betreffende kip. 

Hoe kippen kortwieken?

Een stappenplan om kippen kort te wieken:

  1. Vang de kip om een rustige manier om stress te reduceren. Pak deze vast met duim en wijsvinger bij de basis van de vleugels.
  2. Een vleugel volledig uitstrekken om de veren te tonen. De lange veren aan de buitenkant zijn slagpennen. Dit zijn de kippenveren die je gaat kortwieken. 
  3. Knip de slagpennen met een goede schaar, 1 voor 1 af. Pak de hoogte waar de kleinere veren aan de binnenkant zitten. Let erop dat je ruim onder de dekveren boven de vleugel blijft. 
  4. Optioneel kan je 1 of 2 slagpennen intact laten. Zo is het minder duidelijk dat de kip gekortwiekt is. 

1 keer per jaar vervangt een kip het pak met veren (de rui). Tijdens de rui groeien er weer nieuwe slagpennen. Deze kippen zal je dus opnieuw moeten kortwieken. Dit doe je dus 1 keer per jaar.

kippen kortwieken

Kippen kortwieken leeftijd

Bij welke leeftijd is het aan te raden te beginnen met het kortwieken van kippen? Doe dit als de eerste slagpennen zijn aangegroeid. Dit verschilt per kippenras. Houd de groei goed in de gaten en laat je ook informeren bij aankoop van de kip hierover. 

Kippen kortwieken – Meningen

Er zijn verschillende opvattingen over het kortwieken van kippen. Zo ziet de Dierenbescherming het onwenselijk, vooral voor wilde vogels. 

Een kip die gekortwiekt is, heeft minder vrijheid. Deze kan niet meer wegvliegen. Toch is dit veiliger voor de kip dan dat deze in het wild zou moeten overleven. Grote kans dat een kip die ontsnapt is wordt aangevallen door een kat of vos. In gevangenschap hebben ze een beter leven met genoeg voer en veiligheid. Kortwieken heeft dus zeker voordelen voor de kippen zelf. Bovendien is het pijnloos dus je zal geen leed veroorzaken bij je dieren. 

Kippen kortwieken voorkomen

Kippen hoef je niet altijd te kortwieken. Ontsnapping kan je voorkomen met een mooi kippenren of omheining. Zorg dat de omheining hoog genoeg is en de kippen kunnen er niet uit vliegen. 

Hoe hoog? We raden aan minimaal 150 hoog. Dit verschilt per kippenras. Er zijn ook kippen waar 50 cm omheining al voldoende is. Laat je bij aanschaf van de kippen hierover informeren. 

Kippen zijn vindingrijk. Zeg geen overdekt verblijft van 1 meter naast een omheining van 150 cm. Ze zullen dan via het dak van je verblijf uit de omheining vliegen. 

Voor meer advies of vragen over het  kortwieken van kippen (hoe, waarom, wanneer) kan je altijd mailen naar info@zelfeenkippenhokmaken.nl