Kippen winkel

Voordat je kippen houdt is het goed om naar een kippen winkel te gaan. Als je kippen houdt, moet je niet alleen voorbereid zijn op de dagelijkse verzorging van je kippen, maar ook op de onvoorziene problemen die van tijd tot tijd opduiken. Een van de manieren om dit te doen is ervoor te zorgen dat je alle essentiële pluimveebenodigdheden in huis hebt. Daarom hebben we een lijst samengesteld van essentiële kippenbenodigdheden die je bij de hand moet hebben wanneer je kippen houdt. Deze spullen kan je bij een kippen winkel bij jou in de buurt kopen, of online kopen.  

Must haves uit kippenwinkel – Water en voer 

De belangrijkste benodigdheden voor de dagelijkse verzorging van kippen zijn voer en water en dit kan je prima in de lokale kippenwinkel vinden. De belangrijkste voedersoorten zijn legkorrels of brij en gemengde maïs. Daarnaast heb je ook grit en gemalen oesterschelp nodig. Grit is nodig omdat het in de maag van het dier wordt gebruikt om het voedsel te helpen breken voor de spijsvertering (daarom zien we kippen altijd aan de grond scharrelen en pikken). Oesterschelpen helpen de eierschalen van de kippen sterker te houden. 

Bekijk alle must have items in de Kippenwinkel op Bol.com

kippenwinkel

Aanraders kippenwinkel – Supplementen 

Ook supplementen kan je gewoon bij de kippen winkel in de buurt halen. Om de gezondheid van hun kippen te bevorderen, voegen veel kippenhouders regelmatig een pluimveetonicum toe om ze in goede conditie te houden. Veel gebruikte soorten zijn Poultry Spice (een mineraalsupplement), Respite (een slijmoplossend middel voor de luchtwegen) en Nettex (om de immuniteit tegen infecties te verbeteren). De meest gebruikte tonic is appelciderazijn (niet de gepasteuriseerde soort die je in de supermarkt krijgt) die veel vitaminen bevat en goed is tegen stress. Andere eigenschappen van appelciderazijn komen van de zuurgraad die helpt om infecties en parasieten, zoals wormen, op afstand te houden. Onthoud dat als je supplementen gebruikt, ze alleen in kleine doses gegeven mogen worden, vraag desnoods de kippenwinkel om advies.

Kippenhok en kippen Schoonmaken  

Naast de juiste voeding hebben kippen ook verzorging nodig en de spullen die je daarvoor nodig hebt kun je ook prima bij een kippen winkel scoren. Schoonmaken is een andere essentiële vereiste voor kippen. Hoewel het hok niet elke dag schoongemaakt hoeft te worden, moet het wel regelmatig schoongemaakt worden, afhankelijk van het aantal kippen in het hok en de grootte van het hok zelf. Als je veel kippen in een relatief klein hok hebt, zal het er sneller rommelig aan toe gaan. Ook in de winter, wanneer de dagen korter worden en de kippen meer tijd binnen doorbrengen, moet het hok vaker worden schoongemaakt. De schoonmaakspullen die je nodig hebt zijn: rubberen handschoenen, een veegborstel, een dweil en emmer, een grote stoffer en blik en wat oude doeken en dit kan je vinden in de kippen winkel

Benodigdheden uit kippenwinkel – Medische verzorging 

Andere belangrijke benodigdheid uit de kippenwinkel zijn medische verzorging. Veel voorkomende parasieten zoals rode mijt en luizen kunnen een reëel gevaar voor de gezondheid van jouw kippen opleveren. Het is het beste om parasieten te voorkomen door een goede hygiëne, maar als ze eenmaal ontdekt zijn, moet je snel zowel je kippen als het hok behandelen tegen deze hardnekkige kleine roofdieren. Er zijn heel wat producten op de markt om deze te behandelen en ze komen in de vorm van poeders en sprays. Deze zijn te vinden in de kippen winkel. Mocht je niet precies weten wat je allemaal bij de kippen winkel moet halen, bekijk dan de Kippengids voor meer informatie over kippen. 

Zelf een kippenhok maken

Kippengids nu downloaden