Kippen houden in de tuin

Kippen houden in de tuin, een hobby van steeds meer mensen. Het is echt heel leuk om deze beestjes te zien scharrelen. En dan heb ik het nog geeneens gehad over kakelverse eieren die je dagelijks kan rapen. In dit blog geef ik 7 voordelen van het houden van kippen in de tuin. Vraag eerst even na bij de gemeente of dat mag. Vaak wel, maar toch even handig om na te vragen.

Voordelen om kippen te houden in de tuin

Er zijn diverse ‘goede’ redenen om ervoor te kiezen om kippen te houden in de tuin.

Kippen houden in de tuin

Voordeel 1 – afvalverwerking

Kippen zijn super goede afvalverwerkers. Steeds meer gemeentes maken een overstap inzake de inzameling van huishoudelijk afval. Ze gaan over op het systeem Difter, gedifferentieerde tarifering. Waarom doen ze dit? Omdat de GFT-bak, vuilnisak en containerpark steeds duurder aan het worden zijn. Als je plantaardig afval voert aan je kippen, hoef je hier niet voor te betalen. Zo kan je dus echt geld besparen door het houden van kippen in de tuin.

Voordeel 2 – de natuur

Het contact met de natuur versterken. Als je bezig bent met het verzorgen en observeren van dieren, wordt je daar echt gelukkig van. Het voelt goed om te zorgen voor anderen. Je gaat houden van de kippen in de tuin en deze worden ook aanhankelijker van je.

Voordeel 3 – Vriendelijke dieren

Kippen zijn vriendelijke dieren. Ze dragen bij aan de schoonheid in de tuin en geven kleur. Ze scharrelen de hele dag door en zorgen voor leven in de tuin. Ook kinderen zijn er gek op. Als je kinderen leert zorgen voor dieren, geeft dit ze verantwoordelijkheidsgevoel, leren ze respectvol omgaan met anderen en dragen ze zorg voor de natuur.

Kippen houden in kleine tuin

Voordeel 4 – goedkoop in onderhoud

Kippen houden in de stad is niet duur. De verzorging is erg goedkoop. Kippen eten eigenlijk alles. Naast de basisgranen houden ze ook erg van tafelresten / voedselresten. Zelfs onkruid eten ze op. De kosten voor het hok zijn eenmalig en het onderhoud valt ook reuze mee. 2,3 of 4 kippen nemen ook niet zoveel ruimte in beslag. Als je een kleine tuin hebt, past dit makkelijk.  

Voordeel 5 – Eieren

Verse eieren, het hele jaar door. Deze kan je delen met je buren, familie en vrienden.

Voordeel 6 van kippen houden in de tuin – raskippen

Er zijn prachtige raskippen, waar je voor kunt kiezen, die geweldig zijn om in je tuin te zien rondlopen. Denk aan de Brabantse Hoen, de Mechelse Koekoek of de Brakel. Kies voor een raskip en houdt deze in stand.

Voordeel 7 – een schone tuin

Gebruik de kippen om delen van jouw tuin, slakvrij en onkruidvrij te maken. Een stuk grond dat braak ligt, houden ze proper. Het mest van de kippen bevat onder andere voedende bestanddelen en stikstof. Als je dit vermengd met tuinafval is het een ideale basis voor je planten. Zo zie je maar wat de voordelen zijn van het houden van kippen in je tuin, klein of groot. Alles over het beginnen met deze toffe hobby lees je in de Kippengids.

Kippen houden in de tuin