Kippen wassen

Het is meestal niet nodig om een kip te wassen, tenzij je een kip laat zien in bijvoorbeeld een show of wanneer je ze wilt verkopen. Je kunt het gevoel hebben dat je je witte kip terug wilt krijgen tot een mooi glanzend wit of dat je jouw kippen wat TLC wilt geven. Wat je reden voor het geven van een bad ook is, je moet er zeker van zijn dat je het op de juiste manier doet om te voorkomen dat jouw kippen worden gestrest. In het vervolg van dit artikel een uitgebreid stappenplan voor het wassen van je kippen.

Stappenplan – Hoe was je een kip?

Als het met zorg wordt gedaan, kan je kip uiteindelijk genieten van de was ervaring. Lees verder om uit te vinden wat de beste manier is om een piepende schone kip te krijgen. Het gebruik van een gootsteen is de beste en gemakkelijkste manier om een kip te wassen.

  1. Vul de gootsteen met warm water en leg uw kip een paar minuten in het water. Neem de kip eruit en plaats deze op een vlakke ondergrond zoals de afvoerplank als je die hebt. Je kunt gebruik maken van babyshampoo en een tandenborstel om de kippenpoten en -voeten zachtjes te schrobben en wassen, probeer dan voorzichtig het vuil te verwijderen.
  2. Breng je kip terug naar de gootsteen en giet met behulp van een kan water over het lichaam van de kip. Het kan een tijdje duren om je kip volledig nat te maken, omdat ze wat waterdichtheid op hun veren hebben.
  3. Laat de veren schuimen met babyshampoo of een speciale gevogelteshampoo. Wees voorzichtig en zorg ervoor dat u overal op uw kip hebt gewassen. Wees voorzichtig met het wassen van de kop om geen zeep in de ogen van uw kippen te krijgen.
  4. Spoel de zeep van je kip af. Zorg ervoor dat er geen sporen van zeep achterblijven, want dit kan de conditie van de veer beïnvloeden als uw kip droog is.
  5. Haal je kip uit de gootsteen en wikkel hem in een handdoek.
  6. Gebruik een wattenstaafje rond de snavel en het neusgat om vuil of stof te verwijderen.
  7. Stap 7 in het stappenplan om je kip te wassen, Dep je kip droog.
  8. Je kunt een haardroger gebruiken om je kip te drogen. Als je voor deze methode kiest, moet je de laagste warmte-instelling en de laagste vermogensstand hebben. Blaas de veer in de richting waarin ze groeien, werkend van de kop naar beneden naar het ventilatie gat. Werk uw vingers door de veren om te helpen bij het drogen. Als je kip zijn vleugels optilt kan het te heet zijn, dus stop even met het laten afkoelen van je kip en begin dan opnieuw.
  9. Je kan je kip drogen door ze in een doos met een warmteplaat. Over het algemeen is een warme kamer de beste manier om een kip snel te drogen.

Dit waren de stappen voor het wassen van kippen!

kippen wassen

Tips voor tijdens het wassen van de kip

Nog enkele tips afsluitend voor het wassen van de kip:
1. Laat je kip nooit onbeheerd achter in het water.
2. Plaats een natte vogel niet in een koude omgeving.
3. Als je kip in paniek is, stop dan met haar te wassen en probeer het opnieuw als ze gekalmeerd is.

Voor meer informatie over het wassen van je kippen kan je altijd contact met ons opnemen > info@zelfeenkippenhokmaken.nl.