Wat kost een kip?

Wat kost een kip precies? In dit blog vertel ik je wat de kosten zijn voor het houden van kippen. Met alleen de aanschaf van een kip ben je er nog niet namelijk. Er zijn diverse kosten die maandelijks terugkeren voor onderhoud, maar ook eenmalige kosten. In dit artikel gaan we dieper in op alle kostenposten, zodat je precies weet wat je kwijt bent:

 • Kosten voor kippen
 • Maandelijks terugkerende kosten
 • Eenmalige aanschafkosten
 • Kosten kippenhok 

Wat kost een kip?

Wat kost een kip zelf? Dit zijn niet de grootste kosten. Zelfs bijzondere sierkippen zijn te koop voor weinig geld. Hieronder een overzicht van de kosten voor diverse kippenrassen bij een fokker

Hoeveel kost een kip: 

 • Barneveldse kip: €5,50
 • Brahma haan: €8,50
 • Doornikse kriel: €11,35
 • Hollandse kriel: €10,00
 • Lakenvelder kip: €7,00
 • Marans haan: €7,00
 • Wyandotte kip: €4,50

Wat kost het houden van kippen

Wat kost het houden van deze kippen nu? Kortom, welke maandelijkse terugkerende kosten zijn er. Ik maak hieronder een berekening voor 6 kippen. 

Wat kost een kip maandelijks? Rond de 30 euro. Deze kosten voor voer en toebehoren zijn in verhouding bij andere huisdieren laag.  

wat kost een kip

Wat kost kippen houden eenmalig? 

Wat zijn kosten die je nog meer maakt als je kippen wil? Er zijn natuurlijk nog de eenmalige opstartkosten. 

Hok met ren – €300 – €1000.

Het kippenhok is natuurlijk het belangrijkste item om aan te schaffen. Dit is ook het duurste item. Koop er 1 voor je de kippen in huis haalt. De kosten variëren van 300 euro tot 1000 euro. We raden aan om niet voor de goedkoopste varianten te gaan. De kwaliteit is veelal een stuk minder wat van invloed is op de kwaliteit van leven. Goedkoop is duurkoop op lange termijn. 

Wat kost een kip? Kleinere must haves

Naast de grootste aankoop en kosten voor een kip, het kippenhok, zijn er nog enkele kleine must haves: 

Voor de voerbakken en drinkbakken zijn er ook goedkopere alternatieven. Van een bakje tot aan een bord of pan.  Zolang er geen etensresten in blijven liggen en je de voerbak en drinkbak geregeld schoonmaakt zijn andere alternatieven prima. 

Het groenteruif is zeker aan te raden. Je hoeft dan niet meer de groenten op de grond neer te leggen. Als groenten op de grond liggen, worden ze nog wel eens vertrapt, waarna ze niet meer worden gegeten. 

De opslagton is een luxe item, wat erg handig is. Je kan hier elke bak voor gebruiken, Zolang de bak maar waterdicht kan worden afgesloten. 

Wat kost een kip? Je hebt nu een goed beeld van alle kosten die je gaat maken als je kippen gaat houden. Als je eenmaal alle benodigde items in huis hebt, zijn de maandelijkse kosten laag.

Alternatief voor duurste uitgave > Kippenhok 

Wat een kip kost is met grote mate afhankelijk van het hok, dat is de duurste aankoop. Daar is ook een alternatief voor. Je kan deze zelf maken. Zo bepaal je zelf de grootte, de kosten, materialen en stevigheid. 

In de Kippengids vind je bouwtekening en stappenplannen hiervoor. Uitgebreide beschrijvingen van hoe je het hok in elkaar kan zetten en welke stappen je hiervoor moet nemen. 

Hoeveel een kip (houden) dan kost is afhankelijk van alle keuzes die je maakt voor de benodigdheden, het hok, voer etc. Voor meer vragen over dit topic kan je altijd mailen naar info@zelfeenkippenhokmaken.nl

Zelf een kippenhok maken

Kippengids nu downloaden