Hoe vaak legt een kip een ei

Hoe vaak legt een kip een ei is een goede vraag als je kippen houdt voor de eieren. Over het algemeen wordt 80 tot 90 procent als een uitstekende eierproductie beschouwd (100 procent = 1 ei per hen per dag), maar ras, huisvesting, weersomstandigheden, management, parasietenbelasting en voeding kunnen allemaal van invloed zijn op het legpercentage van uw hennen. Vergeet niet dat de meeste hennen het in de herfst en winter rustiger aan zullen doen. Tenzij je extra licht toevoegd in het verblijf om de zon na te bootsen voor een constante 16 uur licht per dag. Dus hoe vaak een kip een ei legt is afhankelijk van diverse omstandigheden. 

Hoe lang leggen kippen eieren? 

Naast dat het goed is om te weten hoe vaak een kip een ei legt is het ook goed om te weten hoe lang kippen eieren kunnen leggen. In hun eerste levensjaar zullen de meeste leghennen hun piekproductie bereiken als ze ongeveer 30 weken oud zijn. De eerste eieren zullen waarschijnlijk kleiner zijn en in de loop van de tijd in grootte toenemen. Naarmate je hennen ouder worden, zal de eiergrootte gelijkmatiger worden, en zal het aantal eieren geleidelijk afnemen. Als een hen ongeveer 2 jaar oud is, zal ze naar schatting 80 procent van de eieren leggen die ze in haar eerste jaar legde. Dus als jouw hen in haar eerste jaar 250 eieren legt, kan je ervan uitgaan dat ze onder ideale omstandigheden in haar tweede jaar ongeveer 200 eieren zal leggen en hoe vaak de kip een ei legt wordt steeds minder. 

hoe vaak legt een kip een ei?

Erfkippen 

Erfkippen leggen minder vaak een ei dan productie kippen. Ze beginnen trager eieren te leggen en zullen niet zo rijkelijk eieren produceren als productiekippen. Ze hebben de neiging om ongeveer dezelfde hoeveelheid eieren te verspreiden, maar over een langere periode: 3-5 jaar. De tijd die een ei nodig heeft om door het voortplantingskanaal te reizen en te worden gelegd, is een redelijk constante periode van 25-27 uur. De frequentie van het leggen kan echter van ras tot ras enorm verschillen. Een Rhode Island Red-productiekip kan bijvoorbeeld vijf eieren per week leggen, maar een Sultan-kip legt maar één ei per week.

Leghorns

Hoe vaak eieren een ei kunnen leggen verschilt per ras. Dit ras is onmiddellijk herkenbaar aan de slappe kam en komt in verschillende kleuren voor: wit. Helaas is het de meest misbruikte kip in de industriële omgeving vanwege zijn’ legvermogen. Leghorns kunnen tussen 4-6 middelgrote witte eieren per week leggen. Eerder werden ze gefokt voor een tweeledig doel, maar het vlees wordt niet langer de moeite van het eten waard geacht. Leghorns zijn actieve voedselzoekers en genieten van hun vrijheid. Ze kunnen vriendelijk zijn, maar worden niet graag te veel vastgepakt! Leghorns zijn altijd waakzaam en kunnen goed vliegen; ze kunnen in een boom gaan zitten als ze ergens van schrikken. Ze verdragen een breed scala aan weersomstandigheden en terreinen – een vogel met een groot aanpassingsvermogen.

kip legt ei

Rhode Island Roodhoenders

Dekrachtpatser die voornamelijk gefokt wordt in Amerika maar nu ook veel in Nederland voor komt omdat het veel eieren kan leggen. De Rhode Island Red werd gecreëerd in Rhode Island – waar hij een monument heeft voor zijn succes. De Rhode Island Red is een relatief veel voorkomende kip om uitstekende redenen – hij kan 3-5 grote bruine eieren per week leggen, en het vlees is ook geschikt voor stoofschotels, enz. Hoewel ze oorspronkelijk voor twee doeleinden werden gefokt, fokte men vanaf de jaren 1940 veel van de rassen alleen nog voor het leggen van eieren. Dit had tot gevolg dat het ras werd opgesplitst in “productie”-Roodjes en “erf”-Roodjes. Een volgzame en ietwat spraakzame vogel kan opdringerig zijn tegen andere kuddegenoten. Ze zijn tolerant voor allerlei omstandigheden en kunnen zelfs in tegenspoed goed gedijen.

Meer weten over kippen?

Wil je meer informatie over kippen en eieren? Bekijk dan hier de kippengids voor alle informatie die je nodig hebt over kippen. 

Zelf een kippenhok maken

Kippengids nu downloaden