Hoe lang leeft een kip?

Hoe lang leeft een kip gemiddeld? Daar gaan we in dit blog antwoord op geven. 

Hoe lang leeft een hobbykip gemiddeld? 

Welke leeftijd een kip in de tuin als hobby gemiddeld kan behalen verschilt per ras. Het is op voorhand lastig te zeggen hoe lang een kip ongeveer gaat leven. De gemiddelde leeftijd zit tussen de 5 en 10 jaar, een fors verschil. 

De maximale leeftijd die een hobby kip kan bereiken verschilt per ras. Er zijn kippensoorten die slechts 3 jaar oud kunnen worden. Daarentegen zijn er ook kippensoorten die 20 jaar oud kunnen worden. Ook de leefomstandigheden spelen een grote rol in de leeftijd die een kip zal bereiken. 

Kip met de hoogste leeftijd ooit 

De eerste kip in het Guinnes Book met wereldrecords was Matilda uit de USA. Ze is 16 jaar oud geworden. Tegenwoordig staat het record op 22 jaar, de kip Myffy uit de USA. 

hoe lang leeft een kip

Hoe lang leeft een kip in de pluimveehouderij?

Hoe lang een kip leeft in de pluimveehouderij is een fractie van een huisdierkip. Dit gaat dus om de plofkippen die worden vetgemest voor het vlees in de bioindustrie. Hier worden de plofkippen slechts 42 dagen oud. Hierna zijn ze rijp voor de slacht. De plofkip is dan op papier nog een kuiken. Na deze 42 dagen zijn ze al 2 kilo zwaar door de bouw en de voeding die ze binnen hebben gekregen. Bij deze kippen is het doel om ze zo snel mogelijk dik te krijgen. Hoe meer vlees, hoe meer ze waard zijn. Ze zien in dit leven geen daglicht en leven met heel veel kuikens op weinig ruimte. Ze raken kreupel door zweren op de voet en hebben veel pijn aan de gewrichten. 

Hoe lang leeft de scharrel / biologische kip?

Welke leeftijd bereikt de scharrel / biologische kip gemiddeld? Deze leven iets langer, waardoor hun vlees ook duurder is. Toch worden ook deze kippen jong afgemaakt. Een scharrelkip leeft 56 tot 63 dagen. Een biologische kip wordt max 81 dagen oud. Dit is de oudste kip die voor het vlees wordt gehouden. 

Hoe lang leeft de legkip?

De legkip leeft wel een stuk langer, tot de eierproductie gaat afnemen. Hoe lang dan precies? Na anderhalf jaar worden deze kippen geslacht. Veelal gaan ze op het transport naar het buitenland en worden ze een soepkip. Gelukkig zijn er stichtingen als Red een legkip. Deze bieden voormalige legkippen aan om te adopteren. 

Samenvatting – Hoe lang leeft een kip

Hieronder nog een samenvatting van de gemiddelde levensverwachting voor de verschillende soorten kippen die we behandeld hebben: 

  • Normale bruine kip: 3 jaar
  • Gemiddelde kip: 5 tot 10 jaar
  • Langst levende ras: 20 jaar+
  • Gangbare vleeskip of plofkip: 42 dagen
  • Scharrelkip: 56-63 dagen
  • Biologische kip: 70-81 dagen

Hoe lang leeft een kip ongeveer? We hebben het antwoord gegeven en zijn er achter gekomen dat er hele grote verschillen zitten tussen de leeftijd van de hobbykip en de kip voor de vleesproductie. Dit is eigenlijk beschamend. Hoe snel een kip voor het vlees wordt afgemaakt.