De beste snack voor kippen

Heb jij kippen? Kippen houden kan ontzettend leuk zijn! Niet alleen kun je profiteren van de eieren, kippen kunnen ook tam worden en daarmee een gezellig huisdier vormen. Je wilt jouw kippen natuurlijk zo gezond mogelijk houden. Met gewoon legvoer kom je een heel eind, maar voor een ├ęcht gezonde kip is het vaak net niet helemaal voldoende. Hoe kun je jouw kip nou het beste voeden? In dit artikel vertellen we er alles over!

Meelwormen: een gezonde snack

Ruwvoer als snijmais, tarwe of luzerne vormt vaak de basis van wat jouw kippen eten. Dit is gezond voor de kippen, maar erg vezelrijk. Hierdoor kan het zijn dat de kippen minder eetlust hebben, minder eten en dus ook minder voedingsstoffen opnemen. Geef ze dus niet te veel ruwvoer, maar wissel het af met eiwitrijke snacks. Gedroogde meelwormen zijn een uitstekende snack voor kippen. Ze zijn rijk aan allerlei gezonde eiwitten. Wie overigens denkt dat kippen geen dierlijke eiwitten eten, heeft het bij het verkeerde eind. Kippen zijn alleseters!

Extra vitaminen en mineralen

De winter kan een zware periode zijn voor de kip. Gaat de conditie van jouw kippen zichtbaar achteruit? Dan kan het een goed idee zijn om wat extra supplementen toe te voegen aan het ruwvoer. Supplementen voor vitaminen, mineralen en eiwitten kun je vaak in druppelvorm kopen bij een dierenspeciaalzaak. Je kunt dit gemakkelijk toevoegen aan het voer.

Hennepzaad en brandnetelzaad

Als jij graag geniet van een vers eitje kan het een idee zijn om jouw kippen ook regelmatig wat hennepzaad en brandnetelzaad te voeren. Hennepzaad en brandnetelzaad zijn rijk aan gezonde eiwitten en vetten. Voor een gezonde leg is het van belang dat een kip haar vetpercentage goed op peil kan houden. Regelmatig wat extra gezonde vetten kunnen dus absoluut geen kwaad. Wanneer je kippen regelmatig wat vet geeft in de vorm van deze zaden, heffen ze in sommige gevallen de winterstop van hun leg ook op.

Restjes

Kippen zijn alleseters. Je kunt ze dus prima de restjes van het eten geven die jij niet meer nodig hebt. Je kunt ze alles voeren (zelfs kip, al is dat wellicht wat cru). Let er alleen wel op dat je ze nooit iets geeft wat voor jou ook niet gezond zou zijn. Oud brood kan dus prima, beschimmeld brood niet. Geef je kippen ook nooit voedsel dat nog bevroren is!